A járványhelyzet miatt több egyetemi szolgáltatás megváltozott üzemmódban működik. Az egyetemi könyvtár online „látogatható”, és a kollégiumokban is csak kevés egyetemista maradhatott. A hallgatói ügyintézés kizárólag online történik.

Tavaly szeptemberben új terekkel bővült, idén januártól pedig újabb egységgel, az Egészségügyi Kar könyvtári állományával gyarapodott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK), így már valamennyi karon található könyvtári tér. A koronavírus-járvány miatt hozott kormányrendelet értelmében azonban tavaly óta zárva tartanak a DEENK terei, március 8-tól pedig már kölcsönözni sem lehet. A könyvtártól kapott információk szerint a személyes jelenlétet igénylő szolgáltatások szüneteltetése érdekében csak online használható a DEENK, továbbra is hozzáférhetőek a könyvtári adatbázisok, az elektronikus könyvek. Az egyetem polgárai könyvbedobókba adhatják le, vagy könyvvisszavételi terminálokon keresztül vihetik vissza a köteteket. A könyveket egyébként postai úton is el lehet küldeni a 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. címre. A kölcsönzéseket a könyvtár honlapján keresztül, online hosszabbíthatják meg a hallgatók és oktatók. Azokat a kölcsönzéseket, amik elérték a maximumot, a helyzetre való tekintettel automatikusan meghosszabbítják.

A korlátozások a Debreceni Egyetem kollégiumainak működését is érintették. A 2020. november 11-én kiadott rektori utasításnak megfelelően a bentmaradási engedélyt kapott hallgatók csoportjának kivételével a diákok elhagyták a kollégiumokat, de jogilag nem költöztek ki. Személyes tárgyaikat a kollégiumban hagyhatták, díjat azonban nem kell fizetniük. A 4956 férőhelyen ténylegesen 825-en laknak, jelentős részük külföldi állampolgárságú vagy határon túli magyar hallgató. Rajtuk kívül az orvostanhallgatók vannak még jelentős számban az egyetemi kollégiumokban.

Csiszár Imre, a DE Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság igazgatója közölte: a rektori utasítást és a korábban elfogadott járványügyi protokollt folyamatosan betartják, betartatják, beleértve a karanténba helyezés és az ottartózkodás szabályait. A jelenleg bentlakó hallgatók a kollégiumi jogviszonyuk lejártáig, június 30-ig maradhatnak a szálláshelyeiken.

Az egyetemi éttermi szolgáltatások is a legalaposabb biztonsági intézkedések és a járványügyi szabályok betartása mellett működnek. Miklósvölgyi Péter, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője elmondta: jelenleg is a tavaly novemberben hozott rendelkezések vannak hatályban, eszerint az Egyetem téri campus területén található Nagyerdei Étterem üzemi étkezdeként továbbra is nyitva van. Az érvényben lévő maszkhasználati és távolságtartási szabályok mellett a helyszínen is fogyaszthatnak a vendégek, de elvitelre is kérhető az étel és működik a kiszállítás is. A bejáratnál kötelező a kézfertőtlenítés, erre folyamatosan lehetőség van, a maszkot pedig csak az étkezés idejére lehet levenni. A büfékre és a Böszörményi úti campuson működő Agrár Étteremre is ugyanezek a szabályok vonatkoznak. A Lovarda is nyitva van, de az épületben kizárólag a Debreceni Egyetem hallgatóit és oktatóit szolgálják ki.

A hallgatói ügyintézés is a távolléti oktatás novemberi bevezetése óta kizárólag elektronikus formában történhet.  A diákok e-mailben kereshetik kérdéseikkel a HKSZK Hallgatói Adminisztrációs Központját (HAK), majd onnan ugyancsak e-mail-en kapnak választ – tájékoztatott Pilishegyi Péter, a HKSZK igazgatója. A leggyakrabban a diákigazolványok érvényesítése miatt keresnék fel személyesen az ügyfélszolgálati irodákat, ám erre most nincs szükség, mivel a Kormány meghosszabbította az okmány érvényességi idejét. Ugyancsak rendszeresen felmerülő téma a hallgatók részéről a jogviszonyigazolás, a kreditigazolás, az ideiglenes diákigazolványhoz szükséges igazolás kiállítása. A diákok a hak@unideb.hu címre juttathatják el kérdéseiket, erre az e-mail elérhetőségre naponta átlagosan 150-200 megkeresés érkezik.

Sajtóiroda - BZ