Konfuciusz Intézetek találkozója Mádon

A kínai nyelv oktatása Magyarországon a pandémiát követően címmel rendezett országos szakmai találkozót november 11-12-én a Mádi Bor Akadémián a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete.

Az eseményen a házigazda DE mellett az ország valamennyi, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Egyetemen működő Konfuciusz Intézete képviseltette magát.

Az angol és kínai nyelvű tanácskozáson előadások hangzottak el – többek között – a tradicionális kínai írásjelekről és olyan, napjainkban aktuális témákról, mint az informatika és a videofelvételek integrálása a kínai nyelv oktatásába.

A rendezvény résztvevői az oktatással kapcsolatos újdonságok során megismerkedhettek a Nem csak gyerekdalok és… című tematikus gyakorlókönyvvel is, amely a DE Konfuciusz Intézet gondozásában jelent meg.

- Megtisztelő volt számunkra, hogy egy ilyen csodálatos helyszínen ennyire tartalmas konferenciát szervezhettünk a testvér-intézetek részvételével, melyet őexcellenciája Qi Dayu, a hazánkba akkreditált kínai nagykövet is méltatott – értékelte az eseményt Csontos Pál, a DE BTK Konfuciusz Intézet magyar igazgatója.

A program keretében Petró Attila Mátyás, a DE Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika radiológus szakorvosának kínai csillagjegyeket ábrázoló színes tusfestményeiből nyílt tárlat, emellett Cui Xianjun, a DE BTK Konfuciusz Intézet kínai igazgatója és tanítványai is bemutatkoztak kínai kalligráfiákból összeállított kiállításukkal.

A szakmai előadásokat a Debreceni Kínai Hallgatói Szövetség kínai viselet-, tánc- és guzhang-bemutatója is színesítette.

Ugyancsak a kétnapos konferencián mutatták be a DE BTK Konfuciusz Intézet ezen alkalomra palackozott Confucius Furmintius Debreceniensis elnevezésű borkülönlegességét. Ehhez a rendezvénynek otthont adó DE Mádi Bor Akadémia is hozzájárult a szakmai és tudományos háttér biztosításával, valamint a Zsirai Pincészet közreműködésével.

A rendezvényen arról is megállapodás született, hogy 2023-ban a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete veszi át a stafétabotot és ad otthont a vándorkonferenciának.

Sajtóközpont - BZs