Komplex meddőségi ellátás a Klinikai Központban

Az országban egyedülálló Meddőségi Központot adtak át kedden a Debreceni Egyetemen. Az intézményben lehetőség van arra, hogy a sikertelen gyermekvállalással küzdő párok női és férfi tagját egyszerre vizsgálják ki. A Meddőségi Központ működése segítheti a gyorsabb ellátást és a hatékonyabb terápiát.

-    A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma egyhangúlag támogatta a Meddőségi Központ kialakítását, hiszen az egyetem több mint 3 millió ember egészségügyi ellátását biztosítja, felelősek vagyunk a családokért. Az új központ lehetőséget, esélyt kínál a gyermekvállalási problémákkal küzdőknek. A Debreceni Egyetemen mindent megteszünk azért, hogy gyerek, egy új élet születhessen a kezelések végén – hangsúlyozta Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja a Debreceni Egyetem Meddőségi Központjának átadóünnepségén. 

A központban a párok komplex ellátást kapnak, a nőgyógyászok és andrológusok egységes véleménye és javaslata alapján határozzák meg, milyen kezeléssel növelhető a spontán teherbeesés esélye vagy már asszisztált reprodukciós eljárásra van szükség. 

A Klinikai Központ elnöke, Szabó Zoltán professzor köszöntőjében úgy fogalmazott: a mai nap a Klinikai Központ meddőségi ellátásának újabb kiemelkedően fontos állomása. 

-    Az új központban évente legalább 2000 pár kivizsgálását és orvosi ellátását tervezzük. Ez az átfogó nőgyógyászati és urológiai-andrológiai diagnosztikát és kezelést biztosító szervezeti egység a korábbinál is gyorsabb és egyértelműbb betegutakat eredményez, elvárásaink és reményeink szerint hozzájárulva a vágyott gyermek megszületéséhez, a születésszám növekedéséhez. A családalapítás előtt állók az eddigieknél gyorsabban juthatnak hozzá a szükséges kivizsgáláshoz és kezeléshez, és amennyiben szükséges, a Klinikai Központ Nagyerdei Campusán, az Asszisztált Reprodukciós Centrumban az in vitro fertilizáció, azaz a lombik-program lehetősége is rendelkezésre áll – emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. 

Világszerte emelkedik a meddőséggel küzdők aránya – mondta az Országos Kórházi Főigazgatóság osztályvezetője. Szöllősi Katalin hozzátette: mivel Magyarországon is minden hatodik ember érintett ebben a problémában, egészségügyi és népesedéspolitikai szempontból is kulcsfontosságú kérdés a meddőség kezelése, nemzetstratégiai szintű és átgondoltságú biztosítása. 

-    Célunk, hogy egy olyan korszerű, emberi életet tiszteletben tartó, egységesen magas színvonal és irányelvek mentén működő, hatékony ellátórendszert alakítsunk ki, amely minden meddőséggel küzdő párnak hozzáférhető egész Magyarországon. Ezekhez a célokhoz visz minket közelebb ez az új Meddőségi Központ is – nyilatkozta Szöllősi Katalin, az Országos Kórházi Főigazgatóság osztályvezetője. 

A most átadott központ két egységből áll. A nőket a Nőgyógyászati Meddőségi, a nemzőképességi zavarokkal küzdő férfiakat pedig az Urológiai és Andrológiai Meddőségi részlegen vizsgálják ki. Így az országban egyedülálló módon egy helyen, az Egyetem sugárúti épületben, egyszerre kezdődhet el a pár női és férfi tagjánál a meddőséghez vezető okok feltárása. A központ egyrészt diagnosztikai tevékenységet folytat a párok kivizsgálásában, a terméketlenség okainak feltárásában, másrészt meddőségi kezeléseket, többek között inszeminációt végeznek. 

-    Boldog vagyok, Debrecennek egy olyan partnere van, amely a gondoskodó város misszióját, annak lényegét segíti megvalósítani, ez pedig a Debreceni Egyetem. Számunkra is kulcsfontosságú, hogy az itt élők a lehető legnagyobb esélyt kaphassák meg álmuk, a gyermekáldás megvalósítására – fogalmazott Papp László polgármester.  

A központ nőgyógyászati részlege a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika részeként folytatja tevékenységét.   

-    A klinikán a hatékony kezeléshez minden feltétel adott, legyen az reproduktív sebészeti beavatkozással a mióma, a polip, az endometriózis ellátása vagy endokrinológiai kivizsgálás- kezelés. A gyors, jól letisztázott betegutakkal a páciensnek értékes hónapokat, akár éveket tudunk megtakarítani. Ez pedig azért fontos, mert az anyai életkor az egyik legmeghatározóbb tényező a sikeres gyermekvállalás szempontjából, és ha hamarabb kerülnek az intézménybe, az a sikerességi rátában is megmutatkozik – mondta a hirek.unideb.hu-nak Krasznai Zoárd, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.  

A nemzőképességi zavarokkal küzdő férfiak kivizsgálását az Urológiai és Andrológiai Meddőségi részlegen végzik, ahol korszerű megoldásokat kínálnak az alapvizsgálatok és a kezelések terén is. Az új szervezeti egység az Urológia Klinika részeként működik.  

-    A meddőség fogalmához többnyire a női meddőséget kapcsolják, ugyanakkor a gyermektelen házaspárok esetében a problémát azonos arányban okozhatja mindkét nem, éppen ezért az urológus-andrológus nélkülözhetetlen a meddőség okainak kiderítésében. A központban lehetőség van az Egészségügyi Világszervezet kritériumai szerinti kivizsgálásra, melyet számítógép-vezérelt spremaanalizátor is segít – ismertette Flaskó Tibor, a DE Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója.  
Az Urológiai és Andrológiai Meddőségi Központot Szűcs Miklós, a Nőgyógyászati Meddőségi Központot pedig Sápy Tamás vezeti. 


A létesítményt mintegy száz millió forintos saját forrásból alakították ki. Az épület külső és belső felújítása mellett új eszközöket, többek között ultrahang-készülékeket, spermaanalizáló automatát, gőzsterilizálót, mikroszkópot és asztali centrifugát szereztek be. A központ területileg a debreceni és vármegyei betegeket látja el, de mivel hiánypótló szerepet tölt be, az egész északkelet-magyarországi régióból várják a pácienseket.  

Sajtóközpont - CzA