Komoly feladatok várnak a jövő mérnökeire

Diplomaosztó ünnepséget tartott a Debreceni Egyetem Műszaki Kara az intézmény Díszudvarán csütörtökön. A rendezvényen összesen 388-an kaptak oklevelet. A kari és hallgatói önkormányzati elismerések mellett a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara által alapított kitüntetést is átadták.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán (DE MK) a 2022/2023-as tanévben nappali tagozaton 200-an, levelező tagozaton 188-an fejezték tanulmányaikat sikeresen. Nappali tagozaton a jelöltek közül építészmérnöki, építőmérnöki, gépészmérnöki, környezetmérnöki, mechatronikai mérnöki, műszaki menedzser, építész mester, műszaki menedzser mester szakon összesen 72-en végeztek.

Levelező tagozaton összesen 171 jelölt tett eredményes záróvizsgát. Ők gépészmérnökként, műszaki menedzserként, gépészmérnöki mesterként, környezetmérnöki mesterként, létesítménymérnöki mesterként, műszaki menedzser mesterként, osztott tanári mesterként és településmérnöki mesterként szereztek diplomát. Szintén ebben a formában zártak az EHS szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzést, a gépészeti szimulációs szakmérnökit, a lean szakmérnök/menedzser szakirányú továbbképzést, a mérnök coach szakmérnök/coach szakirányú továbbképzést, a minőségirányítási szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzést, a polimertechnológiai szakmérnök szakirányú továbbképzést teljesítők.

- Azok a műszaki alapismeretek, amelyeket elsajátítottak még sokáig naprakészek lesznek. A tudásuk nagyjából fele viszont a technika gyors fejlődése, például a mesterséges intelligencia, a chatbootok, a gépi tanulás térnyerése miatt néhány év múlva várhatóan elavul. Biztos vagyok benne, hogy az önök életében még legalább egy ipari forradalom be fog következni, ezért ezután is folyamatosan tanulniuk kell – figyelmeztette a végzetteket a kar dékánja.

Husi Géza elmondta: amikor ő volt egyetemista a múlt évezredben még logarléccel számoltak, azóta lezajlott a 3. és 4. ipari forradalom.

- Ma a DE is használ például szuperszámítógépet és gépi tanulást. Napjainkban olyan műszaki újítások válnak a mindennapjaink részévé, amelyeket a most itt végzett mérnököknek tudni kell kezelni, karbantartani, ugyanakkor a jövő technológiáját is nekik kell majd megalkotni – fogalmazott.

Az ünnepségen a kar, a hallgatói önkormányzat és a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara elismeréseit is átadták. Vezendi Leila Kari HÖK elnök Rektori Elismerő Oklevél kitüntetésben részesült. A DE MK Publikációs Díja kitüntetést Kovács Péter DLA, Keller Ferenc, Bajusz Boglárka, Czirják Róbert, Gazdag Olivér, Hawrlant Benjámin Máté, Ligeti József szerzőtársakat, L. Szabó Gábor, illetve Szodrai Ferenc szerzőket, valamint Truzsi Alexandra, Kovács Boglárka, Bodnár Ildikó és Fábián István szerzőtársak kaptak. A MEPS Middle European Seminar – Nemzetközi Várostervezési Gyakorlaton elért kiemelkedő eredményért csoportos Dékáni Dicséretben részesült Balázs András Máté műszaki menedzser alapszakos, Baráth István építészmérnök alapszakos, Hostyisóczki Dávid, Kállai Kristóf, Bacskai Ákos, Fülöp Ádám Imre és Koós Martin építőmérnök alapszakos hallgató. A DE Kiváló Hallgatója kitüntetést Molnár Dorina okleveles építész vette át. A Hallgatói Önkormányzat Elnökségének Elismerő Oklevelét Mózes Orsolya Kari HÖK általános alelnök és Kökényesi Balázs Kari HÖK korábbi ügyvivő, általános tag kapta meg. Az Alma Mater Emlékérem kitüntetést Vezendi Leila Kari HÖK elnöknek adták. A Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara által alapított Borsos József Diploma Díj kitüntetésben Illyés Anikó építészmérnök és Sass Hajnalka okleveles építész részesült. A DETEP Oklevelet Csák Krisztián Zoltán okleveles műszaki menedzser tudhatja a magáénak. A Hallgatói Szövetség elnökének és alelnökének elismerő oklevelét a tanulmányait angol nyelven folytató Mustapha Ankának és Awais Muhammadnak adományozták.

A Debreceni Egyetem Tehetségtanácsa Talent UD Tanúsítványát a szintén angol nyelvű képzésben részt vett Bengisu Gulum, Tergel Tsumbuukhuu, Ramdan Pano Anwar, Pretty Deepak Londhe, Nadia Helali, Hanen Skandrani, Amira Bouzid, Clifford David Aguta, Abdulrahman Anka Mustapha, Oyedoyin Victoria Ajani, Gonzalo Andres Cruz Suarez és Boaz Chepsergon Komen vette át.


Sajtóközpont - OCs