Klip- és dalpremier az Aulában

A Debreceni Egyetemen mutatta be új, háború ellen tiltakozó dalát és az ahhoz készült videoklipet Erdős-Tóth Fruzsina énekesnő. A DE Könnyűzenei Intézetének oktatója a Főépületben forgatta le a klipet, melyben tizenöt külföldi hallgató is szerepel.

Néhány héttel ezelőtt készített a Játék című számhoz klipet Erdős-Tóth Fruzsina. A dal és a videoklip csütörtökön egyszerre debütált az Aulában. A premieren Fruzsi mellett jelen volt szerzőtársa és férje, Tóth Zsolt, a klipet készítő Péteri Márk, valamint azok a külföldi egyetemisták, akik részt vettek a forgatáson és nemet mondtak a háborúra. A dalban nemcsak a háború ellen tiltakozik az énekesnő, hanem megszabadul a járvány okozta frusztrációtól is.

- Nagyon vártuk ezt az eseményt, rendhagyó módon szerettük volna bemutatni a Játék című szerzeményt és az ahhoz készült klipet. Amikor márciusban elkészült a dal, nem hittük volna, hogy októberben is ugyanúgy aktuális lesz. Az egyetem minden része eggyé vált, tökéletes helyszíne, otthona volt a forgatásnak, meghitt körülmények között zajlott a munka. A videóban tizenöt különböző nemzetiségű hallgató jelenik meg, nagy öröm, hogy különleges barátság is szövődött egy orosz és egy ukrán diák között. A szöveg olyan érzéseket tár fel, mintha nem találnánk a kiutat egy szabadulószobából, a vége pedig egyfajta megoldást kínál vagy felveti annak lehetőséget. Hiszünk abban, hogy ha egymás között szeretet, összetartozás és megértés van, akkor ez a kulcs megnyitja az ajtókat és béke köszönt a világra. A dallal ezt is szeretnénk elérni – mondta az énekesnő.

A bemutatón részt vett Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja is, aki szerint az ilyen daloknak erejük van és hozzájárulhatnak a változáshoz. 

- Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetemen készült el ez a klip, hiszen öt éve küzdünk azért, hogy a komolyzenei mellett a könnyűzenei képzés is megvalósuljon. Ebben Erdős Fruzsinak is meghatározó szerepe van. Nagyon szeretnénk elindítani a képzést, hiszen ilyen Európában is csak kevés van. A klipforgatás kapcsán első szóra Fruzsi mellé álltunk, külön öröm, hogy hallgatók is szerepet kaptak. A háború a mindennapokban érinti az emberek életet, egy-egy ilyen dal reményt ad és láttatja, hogy a társadalom nem akarja ezt a háborút sehol a világon – fogalmazott a kancellár.

Papp László polgármester szerint a béke olyan érték, amiért küzdeni kell, akár a zene nyelvén is.

- Mi, magyarok már régóta nem tapasztaltuk meg, milyen háborús körülmények között élni. A mostani konfliktus azonban magyar emberek életet is érdemben befolyásolja. El kell ítélni az orosz agressziót, mely egy szuverén állam ellen irányul, minél hamarabb be kell fejeződniük a háborús cselekményeknek. Büszke vagyok arra, hogy Debrecenben született egy dal, mely a zene nyelvén fogalmazza meg azt, hogy törekedni kell a békére. Remélhetőleg eljut a szerzemény és annak üzenete olyanokhoz, akik tehetnek azért, hogy véget érjen a vérontás – hangsúlyozta a polgármester.

Az eseményen egy olyan dal is elhangzott, melyet eddig még sehol máshol nem lehetett hallani. A Visszajárunk című szerzeményben Erdős Fruzsinát szerzőtársa és férje, Tóth Zsolt kísérte akusztikus gitáron.

A Játék című dal az alábbi videóban tekinthető meg:


Sajtóközpont - BZ