Kikövezett út vezet a Gazdaságtudományi Karra

Harminc kreditet tudnak majd elismertetni középiskolai tanulmányaikból azok a diákok, akik a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium oklevelestechnikus-képzése után a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán (DE GTK) folytatják tanulmányaikat – derült ki a felek között köttetett együttműködési megállapodás aláírásakor.

- Egy hosszabb munkafolyamat egyik meghatározó állomásához érkeztünk ezzel az együttműködési megállapodással, és itt még közel sincs vége a GTK és a DSZC közötti kooperációnak. Azok, akik turisztikai technikus vagy pénzügyi-számvitel technikus szakmát szereznek, és a Gazdaságtudományi Kar megfelelő alapszakján tanulnak tovább, harminc kreditet tudnak majd elismertetni. Erre a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, illetve a nemzetközi gazdálkodás szak esetében lesz lehetőségük. Várjuk a leendő hallgatókat, tapasztalataink szerint a Bethlenből érkezők kiváló alapokat hoznak magukkal, és a későbbiekben is remek eredményeket érnek el – mondta el Fenyves Veronika, a DE GTK dékánja a kar és a Debreceni Szakképzési Centrum közötti együttműködési megállapodás aláírása alkalmából tartott eseményen csütörtökön.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte: a szakképzés átalakításának egyik fontos állomása az oklevelestechnikus-képzés. 

- Hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápolunk a Debreceni Egyetemmel, így egyértelmű volt, hogy ezzel az intézménnyel lépünk szövetségre az oklevelestechnikus-képzés esetében. Tanulóink a három éves szakmai képzésük során olyan ismeretekkel gazdagodnak, melyeket be tudnak majd építeni a GTK-n folytatott tanulmányaikba, ezeket kreditként ismerik majd el. Úgy hiszem, ezzel egy viszonylag egyszerű út nyílik a diákok előtt az egyetem felé – vélekedett a főigazgató.

Tóth László Tamásné, a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója a középiskolások szemszögéből közelítette meg a lehetőséget.

- A szülők és a gyerekek már a beiskolázáskor fontos és hasznos információkat kapnak a későbbi lehetőségeikről Fenyves Veronika és csapata áldozatos munkájának köszönhetően. Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi években egyre nagyobb a túljelentkezés az oklevelestechnikus-képzésre. Nagy megtiszteltetés és a munkánk egyfajta elismerése, hogy az iskolánk részt vehet ebben a programban – hangsúlyozta az igazgató.

A jogszabály 2021 szeptemberétől biztosít lehetőséget a technikumoknak, hogy szakmai oktatást felsőoktatási intézménnyel közösen kidolgozott szakmai program alapján is megszervezhessenek.

- A Debreceni Egyetem 2021-ben elsőként a Debreceni Szakképzési Centrummal és intézményeivel kötött együttműködési megállapodásokat a vegyész technikus, a gépész technikus, illetve az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmákra vonatkozóan. Az elmúlt években a képzési paletta és az együttműködő intézmények száma bővült, immár 9 szakma tekintetében 8 intézménnyel valósítjuk meg az oklevelestechnikus-képzést – monda el a hirek.unideb.hu-nak Szilágyi-Asztalos Gyöngyi az egyetem Oktatási Főigazgatóságának felsőoktatási, képzésfejlesztési és minőségbiztosítási igazgatója.

Fotók: DSZC

 

Sajtóközpont