Kiberfizikai ismeretek középiskolásoknak

A műszaki tudományok aktuális eredményeit, a mérnöki és a kutatómérnöki pálya jellegzetességeit, kihívásait ismertették a Debreceni Egyetem Műszaki Karának professzorai az intézmény Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája által szervezett Dr. Szegedi Ervin Fizikaverseny meghívott előadóiként.

Korondi Péter, a Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kar Mechatronikai Tanszékének professzora, valamint Kocsis Imre tudományos dékánhelyettes, a Műszaki Alaptárgyi Tanszék vezetője „Mozgó alkatrészeket és valós energiaáramokat tartalmazó okos eszközök forradalma – a fizika megjelenése az okos eszközökben” címmel tartott prezentációt május 21-én a műszaki pálya iránt érdeklődő középiskolások számára.

Az előadás része a DE Műszaki Kar és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) Műszaki Szakbizottsága által szervezett sorozatnak, melynek célja a műszaki tudományok népszerűsítése a továbbtanulás előtt álló fiatalok körében.

Az előadás gondolatai a kiberfizikai rendszerekhez kapcsolódtak, ahol az informatika és a valós fizikai folyamatok találkoznak.

- Újdonságként hatott sok diák számára, hogy a virtuális valóságban megjelenő, megszokott eszközök helyett valós gépek kerülnek be az internet világába. Ezek azonban – a virtuális gépekkel ellentétben – a fizikai törvényeket követve nem tudnak például hirtelen irányt váltani, hiszen az irányváltáshoz valós erők szükségesek, és azok nem lehetnek végtelenül nagyok – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Korondi Péter professzor.

Napjaink meghatározó trendje, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás eszközei, algoritmusai – kilépve a „szoftveres világból” – egyre inkább megjelennek fizikai eszközökben, gépekben, és ezáltal a mérnöki tudományokban.

- Így egyre több olyan mérnöktudósra lesz szükség, akik magas szinten művelik a matematikát és az informatikát, ugyanakkor egyben tájékozottak a műszaki rendszerek és a mesterséges intelligencia mérnöki alkalmazásainak világában is – összegezte az MTA DAB Műszaki Szakbizottság előadás-sorozatának jelentőségét Kocsis Imre, a DE MK tudományos dékánhelyettese.

Sajtóközpont - BZs