Internetes trükkökről a Science Caféban

Folytatódik a Debreceni Egyetem idén 10 éves fennállását ünneplő, 2013-ban indított tudományos ismeretterjesztő sorozata. A Science Café idei első rendezvényén Kiszolgáltatott-e a fogyasztó az internet sötét trükkjeivel szemben? - Internetes átverések, trükkök egy fogyasztóvédő szemével címmel Hajnal Zsolt, az Állam- és Jogtudományi Kar Európa Jogi és Nemzetközi Jogi Tanszék docense tart előadást.

A Science Café a Debreceni Egyetem (DE) Tudományos Igazgatóságának kéthetente, az intézmény falain kívül, szokatlan környezetben jelentkező sorozata, amelynek célja változatlan maradt az évek során: közérthető, néha játékos formában mutatja be az intézmény oktatóinak, kutatóinak bevonásával a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

-  Tíz év, több mint száz előadás, ha csupán a számokat tekintjük, azonban a legfontosabb eredményünk, hogy ilyen hosszú időn át sikerült az egyetem oktatóinak, kutatóinak közreműködésével mindig új és újabb témákat bemutatni a nagyközönségnek – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Mándy Zsuzsa, a program ötletgazdája és főszervezője.

A DE Tudományos Igazgatóság munkatársa kiemelte: az előadás-sorozat természetesen időnként még arra is lehetőséget teremt, hogy az előadó saját tudományos területén túlmutatva, más szempontból, akár interdiszciplináris módon megközelítve járjon körül egy-egy érdekes témát.

Az év első előadásán sokakat érintő téma kerül terítékre: mennyire kiszolgáltatott a fogyasztó az internetes átverésekkel, trükkökkel szemben?

- Úgy tartja a régi mondás, hogy a jó kereskedő az északi sarkon az eszkimóknak is tud jeget eladni. Vajon ebben az esetben milyen módszereket alkalmaz annak érdekében, hogy az üzlet létrejöjjön? Vajon a vevő valóban befolyásmentes akaratán múlik a döntés meghozatala? – tette fel a kérdést Hajnal Zsolt.

- Az előadásban arra teszek kísérletet, hogy hétköznapi példákon keresztül szemléltessem azokat az online térben elterjedt gyakorlatokat, amelyek képesek a fogyasztók döntéseit torzítani. Emellett szeretném bemutatni a hatályos szabályok alapján a jogvédelem határait és korlátait, valamint a fogyasztói „önvédelem" lehetséges módjait – árulta el előzetesen előadásáról a hirek.unideb.hu portálnak a DE Állam- és Jogtudományi Kar Európa Jogi és Nemzetközi Jogi Tanszék docense.

Az előadás időpontja: 2023. február 15., szerda 17 óra

Helyszíne: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

Sajtóközpont - BZs