Intenzív terápiás E-learning képzés

Speciális szimulációs szobában gyakorolják a Debreceni Egyetem orvosai, rezidensei és szakdolgozói, hogyan kell ellátni a koronavírus-fertőzött betegeket.A tematikus oktatási program keretein belül a koronavírus járványra fókuszáló ellátási protokollokkal ismerkednek meg a szakemberek.

A koronavírussal fertőzött betegek intenzív osztályos ellátásához szükséges, soron kívüli E-learning képzést indított a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar (DE ÁOK) Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszéke. A DE betegellátó intézményeinek orvosai, rezidensei és szakdolgozói a tematikus oktatási program keretein belül a koronavírus járványra fókuszáló ellátási protokollokat és ajánlásokat is tartalmazó E-learning tananyagokkal bővítik ismereteiket.

A távoktatáshoz gyakorlati képzés is kapcsolódik. A DE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján a betegellátó team tagjai egy speciálisan kialakított és berendezett kórteremben sajátítják el a COVID-19 betegek ellátásának sajátosságait, továbbá a személyes megfertőződés kockázatának csökkentését.

A résztvevők a gyakorlati oktatás során egyebek mellett a személyi védőfelszerelések használatát, a COVID-19 betegek légútbiztosításának, gépi lélegeztetésének, gyógyszerelésének és a mellkasi elváltozásokra fokuszáló ultrahangvizsgálatának a sajátosságait ismerik meg.

A komplex gyakorlati képzés felszereléseinek egy részét a DE ÁOK Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ biztosítja. Az egészségügyi dolgozókat az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán kialakított szimulációs szobában, életszerű környezetben képzik.

Ezek mellett lehetőség van arra is, hogy tüneteket produkáló, magas hűségű betegszimulátorokon gyakorolják a koronavírussal fertőzött betegek ellátását. A szimulátoron elvégezték a szükséges frissítéseket, így az tökéletesen alkalmas a COVID-19 beteg ellátására vonatkozó komplex szituációs, szimulációs oktatásra.

A Debreceni Egyetem minden rezidensnek, orvosnak és szakdolgozónak lehetőséget ad a képzésre, de elsőbbséget élveznek a képzés során, akik az ellátási tervezet szerint a COVID ellátás frontvonalában fognak dolgozni.

A távoktatást kiegészítő gyakorlat kétórás beosztással történik, párhuzamosan 2 teremben zajlik, 9 fős csoportokban, így naponta 81 egészségügyi dolgozó tud részt venni a szimulációs képzésben. A koronavírus-járvány miatt indított soron kívüli intenzív terápiás képzés április elsején kezdődött. Az egy hétre előre meghirdetett kurzusok már beteltek, ezért a tanszék folyamatosan közzéteszi az új időpontokat.

Sajtóiroda - EÉ