Új eljárások a Fül-Orr-Gégészeti Klinikán

Több új műtéti technikát is bevezettek az elmúlt hónapokban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. A legmodernebb eljárások alkalmazása lehetővé teszi, hogy a betegek a lehető legjobb életminőség mellett folytathassák mindennapi tevékenységüket, munkájukat.

A klinikán az elmúlt hónapokban már a fej-nyaki daganatsebészet teljes spektrumát alkalmazzák. Végeznek többek között lézeres beavatkozásokat, funkciómegtartó részleges gégeműtéteket és teljes gégeeltávolítást. A cél, hogy az Onkológiai és az Onkoradiológiai Klinikával szorosan együttműködve a daganatos betegek számára a lehető legszélesebb ellátási spektrumot biztosítsák.  
A felső légúti szűkületek ellátásának új centruma született. Több esetben végeztek a pajzsmirigyműtét esetleges szövődményeként kialakuló kétoldali gégebénulás kezelésére hangréstágító eljárást, úgynevezett hangszalag laterofixációs műtétet, amellyel biztosítható a szabad légzés. A beavatkozás segítségével elkerülhető a korábban alkalmazott légcsőmetszés, a tracheotomia. 
Az intenzív osztályon hosszasan kezelt betegeknél a tartós lélegeztetés miatt gége- és légcsőszűkületek alakulhatnak ki. Nyitott feltárásból végzett „légúttágító” műtétek mellett új, minimálisan invazív eljárásokat is sikeresen hajtottak végre. 

-    A légcsőszűkületek megoldása lehet egy innovatív eszköz, a légcsőtágító ballon dilatátor alkalmazása. Egyszerűbb, rövid szakaszt érintő esetekben a szűkületet a ballon felfújásával meg lehet szüntetni, így elkerülhető a bonyolultabb műtét. Az eljárást most alkalmaztuk először Debrecenben. Előnye, hogy kialakítása miatt lehetővé teszi a műtét közbeni folyamatos biztonságos lélegeztetést is- ismertette Sztanó Balázs egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója. 

Hasonló eszközt alkalmaznak a fülkürt műtéteknél is. 

-    Sok esetben a füldugulás, halláscsökkenés oka, hogy a fülkürt tartósan nem jól működik, nem megfelelően végzi a légnyomás-kiegyenlítést. Ebben az esetben a fülkürtbe az orron keresztül felvezetjük a dilatációs eszközt, amelyet felfújunk, így nyitjuk szét, tágítjuk ki a porcos csatornát. Ezzel megszüntethetjük a füldugulás okát - fejtette ki a klinikaigazgató. 

Sztanó Balázs hozzátette, az innovatív technikák alkalmazásához a megfelelő szakmai tudás és a legmodernebb technikai feltételek is rendelkezésre állnak a klinikán.  

Az igazgató a tervek között említette a más társszakmákkal – többek között szemész, idegsebész és gyermekgyógyász kollégákkal - való szorosabb szakmai együttműködés kialakítását. A közös munkának köszönhetően a jövőben még hatékonyabb és eredményesebb lehet a betegellátás a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. 

Sajtóközpont - CzA