Interdiszciplinaritás a régiókutatásban

A fenntarthatóságtól az oktatáson át a gazdasági- és munkajogig a tudomány számos területén mutatták be legfrissebb regionális vonatkozású kutatási eredményeiket hazai és külföldi szakemberek a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar (DE GTK) pénteki fórumán.

Tizenegyedik alkalommal várták a téma iránt érdeklődő kutatókat az Interdiszciplinaritás a régiókutatásban című nemzetközi tudományos konferenciára, melyen a hazai és határon túli szakemberek mellett külföldi előadók, doktoranduszok és az egyetem tehetséggondozó programjában (DETEP) részt vevő hallgatók is bemutatkoztak. 

- A konferencia interdiszciplinaritását jól mutatja, hogy a plenáris ülés után nyolc szekcióban csaknem hetven előadás hangzott el a legkülönbözőbb tudományterületekről. A prezentációk fókuszában a regionalitás állt, melyet többek között munkaerőpiaci, fenntarthatósági, oktatási, vidékfejlesztési, valamit gazdasági- és munkajogi aspektusokból vizsgáltak a kutatók – tájékoztatott Dajnoki Krisztina, a DE GTK tudományos dékánhelyettese. 

A tanácskozást 2010-ben indította útjára a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára, 2015 óta pedig a DE Gazdaságtudományi Karral közösen szervezik meg. 

- Kezdetben egyedülállónak számított megszólítani a témában határon túli kutatókat, ma már nélkülözhetetlen része a konferenciának. Külön öröm, hogy az előadók korösszetétele is kiteljesedett az elmúlt években és most már nemcsak a tapasztalt szakemberek, hanem a fiatalok is szívesen bemutatják tudományos eredményeiket a rendezvényünkön – hangsúlyozta Szálkai Tamás főlevéltáros. 


A kar és a levéltár együttműködése révén a konferencián elhangzott előadások teljes anyaga – az alkalomra készült rezüméköteten túl – a Régiókutatás Szemle című folyóiratban is helyet kap.

Sajtóközpont - TB