Először rendeztek DExpót Nyíregyházán

A Debreceni Egyetem valamennyi kara bemutatkozott az első nyíregyházi DExpón, a DE Egészségtudományi Karán. Az esemény ezúttal is sikert aratott, a résztvevő középiskolások a kari tájékoztatók mellett huszonhárom egyetemi standnál kaphattak hasznos információkat a képzési kínálatáról, a hallgatói életről, az egyetemi szolgáltatásokról.

Most először volt házigazdája a Debreceni Egyetem népszerű beiskolázási rendezvényének az Egészségtudományi Kar. Móré Marianna, a kar dékánja a rendezvényt nyitó általános tájékoztatón kiemelte: az esemény nemcsak a leendő hallgatók, hanem az ETK számára is kiemelten fontos.

- A DExpo lehetőséget ad arra, hogy minden karról tájékozódjanak a fiatalok, betekintést kaphatnak a képzések sajátosságaiba. A középiskolások megismerhetik az Egészségtudományi Kar jellegzetességeit is, a standoknál specifikus tájékoztatást kaphatnak a szakokról és a képzési helyszínekről. Azt is megtudhatják, hogy milyen a Debreceni Egyetem közösségéhez tartozni.
Nagyszabású rendezvények kísérik a hallgatói életet, ezt a DExpón is megtapasztalhatják - fogalmazott a kari vezető.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes bemutatta az intézmény képzési struktúráját, modern infrastrukturális hátterét, az újonnan elérhető alap- és mesterképzési szakokat. Hozzátette: a Debreceni Egyetem számára kiemelten fontosak a hallgatói szolgáltatásokat érintő fejlesztések.

- Tizennyolc éve töretlen népszerűség mellett tájékoztatja a felvételi előtt állókat a DExpo. Ebben az évben a debreceni rendezvényen több mint hatezren voltak, a mostani alkalom célja is az, hogy az intézmény teljes képzési spektrumát bemutassuk, megismertessük az egyetem világát a középiskolásokkal. Csaknem harmincegyezer hallgató tanul az egyetemen, ebből több mint hétezerháromszáz külföldi hallgatója van az intézménynek 134 országból, így tehát egy kivételes nemzetközi környezet várja a leendő elsőéveseket – fogalmazott a rektorhelyettes.
Bartha Elek kiemelte a stabil gazdálkodást, mely segíti a színvonalas oktatást és a kutatói tevékenységek támogatását, megemlítette a BMW-vel kötött együttműködést, a speciális pilótaképzést, az intézmény tehetségprogramját, nemzetközi partnerhálózatát, duális kapcsolatrendszerét, valamint az egyetemen működő, az ország legnagyobb szuperszámítógépét is.

Ölvetiné Szabó Beáta a felvételi követelményekről tájékoztatta az érdeklődőket. Elmondta, hogy jelentős változások történtek a felvételi eljárásban, így például több szakon megszűnt a minimum pontszám, nem kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tenni, a DE határozhatja meg az intézményi pontokat, ugyanakkor a felsőoktatási felvételi eljárásban továbbra is ötszáz pontot lehet elérni.

- Bár nem kötelező a középiskolásoknak minden szakon emelt szintű érettségi vizsgát tenniük, az egyetem kifejezetten ajánlja a fiataloknak ezt a lehetőséget, hiszen az intézményi pontok, melyek egy ilyen vizsgaeredmény után járnak, sokat számíthatnak a sikeres felvételi szempontjából. Minden jelentkező arra számíthat, hogy a felvételi eljárás változásai hatással lesznek a pontszámok alakulására – tette hozzá a beiskolázási igazgató.

Rendkívül nehéz döntés előtt állnak a középiskolások, ezért az a cél, hogy a DExpo minden irányból bemutassa az intézményt és alátámassza azt, hogy a Debreceni Egyetem a legjobb választás – mondta tájékoztatójában Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzat elnöke.

- A közösségi élet, a hallgatói vérkeringés itt az egyik legjobb az országban, nem véletlenül jellemzik a legek egyetemeként a Debreceni Egyetemet. Oktatás, kutatás, sport és szórakozás egy helyen található meg. Itt van az ország legnagyobb gólyatábora, az elsősöket modern, ötezer férőhelyes kollégiumi rendszer várja. A közösségi szemlélet egyik legjobb példája a yoUDay, az egyedülálló tanévnyitó stadionshow. A hallgatói juttatások széles választéka áll rendelkezésre, emellett az innovatív sportstratégiának köszönhetően folyamatosan fejlődő-bővülő sportinfrastruktúra épült és itt működik hazánk legnagyobb egyetemi sportklubja, a DEAC. Karrierközpont segíti a hallgatókat a tudatos karrierépítésben, tehát széleskörű szolgáltatásokat nyújt az egyetem – tette hozzá a Doktorandusz Önkormányzat elnöke.


Az első nyíregyházi DExpón mind a tizenhárom kar tartott tájékoztatót a felvételi előtt állóknak, akik az ETK Zilahi-termében huszonhárom egyetemi standnál is informálódhattak a Debreceni Egyetemről. 

Sajtóközpont - BZ