Az Ipar Napjai: mitől megy és hová tart

Járműmechatronikával és menedzsmenttel foglalkozó gyakorló vállalati szakemberek, egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók osztották meg tapasztalataikat, kutatási eredményeiket Az Ipar Napjai rendezvénysorozat keretében a Debreceni Egyetem Műszaki Karán megrendezett két konferencián csütörtökön és pénteken.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Mechatronikai Tanszék, valamint a Légi- és közúti járművek Tanszék közös szervezésében rendezett szakmai napon a karral kapcsolatban álló 11 hazai és külföldi vállalkozás képviselője tartott többségében járműmechatronikával kapcsolatos előadásokat, melyeket elsősorban a kar hallgatói követtek. Az egyik legnagyobb érdeklődést a BMW munkatársának beszámolója váltotta ki, aki Debrecenben épülő gyárukról beszélt.  

- Az előadók a legfrissebb piaci és technológiai információkkal látták el hallgatóinkat, akiknek ez sokat segített abban, hogyan építsék fel karrierjük kezdetét – fogalmazott a hirek.unideb.hu kérdésére Szemes Péter, a Műszaki Kar Mechatronikai Tanszék docense, a konferencia levezető elnöke, moderátora.

Szemes Péter hangsúlyozta: büszkeségre ad okot, hogy a rendezvényen három olyan szakember is előadott, akik egykor a DE MK mechatronikai képzésén szereztek mesterdiplomát. 

Arra emlékeztetett, hogy a mechatronika képzés 2007-ben indult a karon és azóta sokat fejlődött, ma már magyar és angol nyelven, alap- és mesterfokon egyaránt elérhető. Februárban a villamosmérnök mesterképzés is elkezdődött, mely a mechatronikai alapképzés után is választható. A mechatronikai mesterképzés specializációi keretében nagy helyi cégeknél lehet tanulni.

 
- Az ilyen végzettséggel rendelkezőknek manapság már nem feltétlen kell Debrecent elhagyni ahhoz, hogy világszínvonalú, a nemzetközi piacon is vezető szerepet betöltő vállalkozásoknál gyakorolják hivatásukat. Az ide települt külföldi cégek előszeretettel alkalmaznak a Debreceni Egyetem Műszaki Karán végzett mérnököket – jelentette ki Szemes Péter.

A rendezvény szekcióülésén a karon tanuló három külföldi PhD-hallgató is előadást tartott, a résztvevők nemzetközi színvonalú kutatásokba kaptak betekintést.  

Ezzel párhuzamosan zajlott a Kihívások és tanulságok a menedzsment területén című, kétnapos, részben online konferencia a DE MK-n.
 
T. Kiss Judit, a kar oktatási dékánhelyettese, a Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék vezetője elmondta: a tanácskozáson vállalati szakemberek, egyetemi oktatók, kutatók és hallgatók a plenáris ülés mellett 14 szekcióban, több mint 70 előadás keretében osztották meg a menedzsment tudományterülettel kapcsolatos új eredményeiket, tapasztalataikat. Egyebek mellett a projekt-, a környezet-, az élmény- és a termelésmenedzsmentről, valamint a sikeres vállalkozóvá válás feltételeiről esett szó. Szakmai együttműködések kialakítására is lehetőség nyílt.   

- A cégek napjainkban számos olyan kihívással néznek szembe, például a járvány gazdasági hatásaival, az energiaárak növekedésével, az inflációval és az ezek miatt bekövetkező gazdasági változással, amelyekre megfelelően kell reagálniuk ahhoz, hogy hosszabb távon is működőképesek, sikeresek legyenek. Ezek a kihívások azonban nemcsak nehézségeket jelentettek és jelentenek, hanem lehetőségeket is kínálnak arra, hogy új módon gondolkodjunk, új megoldásokat fedezzünk fel és hatékonyabbá váljunk. A megváltozott környezet, a kihívások lehetőséget teremtenek a fejlődésre és a tanulásra is – magyarázta T. Kiss Judit.

A tanszékvezető hangsúlyozta: olyan hívószavak is megjelentek ugyanakkor az utóbbi időben, mint például a digitalizáció, a fenntartható fejlődés és a körforgásos gazdaság, melyekkel kapcsolatban szintén hasznos információkhoz lehetett jutni a konferencián.


Sajtóközpont - OCs