Átadták a Ronald McDonald Családközpontot

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában szerdán nyitották meg Magyarország első Ronald McDonald Családközpontját, amely a kórházi kezelés alatt álló gyermekeknek és családjuknak biztosít pihentető környezetet. A családközpontot a Gyermekgyógyászati Klinika korábban kihasználatlan padlásterén 120 millió forintból alakították ki.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány által, a klinika szakembereinek bevonásával megtervezett és megépített otthonos közösségi tér április végétől várja a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának betegeit és családtagjait. A kórház használaton kívüli padlásából, összesen 120 millió forintos beruházással kialakított Ronald McDonald Családközpont nappalival, konyhával, étkezővel, fürdővel és játszókuckókkal is segíti a gyermekeket és kísérőiket az elhúzódó kezelések közötti kikapcsolódásban.

- A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány 28 éve segíti a krónikus betegségben szenvedő kisgyermekek családjait. Budapesten és Miskolcon a kórházak mellett felépített Ronald Házakkal, Pécsett a Gyermekklinikán kialakított Ronald szobákkal és mostantól, Magyarországon elsőként, egy Családközponttal Debrecenben. Az új beruházással a célunk az volt, hogy a kórházi kezelések között egy otthonos és pihentető környezetet biztosítsunk a családoknak a közös felfrissülésre, a sokszor stresszes mindennapokból való kikapcsolódásra – mondta a családközpont szerdai ünnepélyes átadásán Ablonczy László, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány szakmai vezetője.

A gyermekgyógyászatban dolgozó szakemberek kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a gyógyulásban meghatározó szerepet játszik a támogató környezet, a családtagok közelsége és a pihenés, a feltöltődés lehetősége. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány új közösségi tere ennek a lehetőségét teremti meg a Gyermekgyógyászati Klinika tetőterében.

- Fontos számunkra, hogy a beteg gyerekek szüleikkel együtt tölthessék itt ezt a nehéz időszakot. A betegellátásban dolgozó kollégáink eddig is sokat tettek azért, hogy a nálunk gyógyuló gyermekek ne egy ijesztő helynek lássák a klinikát, hanem érezzék, hogy egy támogató, barátságos környezetbe érkeztek. A Ronald McDonald Családközpont ebben a munkában jelent számunkra egy további jelentős előrelépést – tájékoztatott Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

A 170 négyzetméteres, korábban kihasználatlan padlástérben több éves tervezés után 2021 őszén kezdődtek meg a munkálatok. A teljes statikai, víz-gáz, fűtés, villamos és építészeti kivitelezésen felül nemcsak egy teljesen új enteriőrt alakítottak ki, de az akadálymentesítés részeként az épület liftjét is egy szinttel feljebb vitték, közvetlenül a padlástérig.

- Az első tervek megszületése óta támogatjuk az alapítvány és a klinika közös munkáját, mint minden az egészségügy fejlesztésére irányuló helyi beruházást. Biztos vagyok benne, hogy a Ronald McDonald Családközpont jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy a városunkban gyógyuló kisgyermekek könnyebben és gyorsabban legyenek túl a kezeléseken és minél hamarabb egészségesen térhessenek haza – tette hozzá Papp László, Debrecen polgármestere.

Az új családközpontot a hazai McDonald’s éttermek vendégei, az étteremlánc üzemeltetői, valamint további cégek, szervezetek és magánszemélyek adományaiból hozták létre. A Családközpontban napközben az alapítvány munkatársai állnak a családok rendelkezésére, a létesítményt az alapítvány és a Klinikai Központ közösen tartja fenn.

Vadnai Ágnes, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, szeretnénk, ha minél több hazai kórházban jöhetne létre a debrecenihez hasonló létesítmény.


A debreceni családközpont a 268. a világon. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Magyarországon az elmúlt 28 évben 13 ezer családot szállásolt el térítésmentesen a kórházak közelében, a gyermekek elhúzódó kórházi kezelésének idejére.

Sajtóiroda- CzA