Elnöki interjú a köztévében

A nemzetközi eredményesség mellett a Debreceni Egyetem célja, hogy a hosszú távon fenntartható működéssel magas színtű tudást és diplomákat adjon a hallgatóinak - mondta Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke az M5 Librettó című műsorában.

Kossa György a beszélgetésben kiemelte, hogy az alapítvány és annak kuratóriuma egy olyan stratégiai szervezet, melynek gazdálkodása révén az intézmény számára minden feltétel adott a fejlődéshez.

- Egyik oldalról olyan finanszírozási feltételeket tudtunk biztosítani a magyar kormány segítségével, amely a hosszú távú működést segítheti, de képesek vagyunk a saját gazdálkodásunkból is többletforrást előteremteni a zavartalan működés, a nagyobb értékű oklevelek és a szükséges tudás átadása érdekében - mondta a kuratóriumi elnök a Librettó című műsor december 7-i adásában, a Nap témája rovatban.

A finanszírozással kapcsolatban az interjúban hangsúlyozta: az a cél, hogy az oktatóknak, kutatóknak ne a megélhetési problémákkal kelljen foglalkozniuk, ennek egyik alapfeltétele a jövedelemszint növelése, a másik pedig az intézményi és egyéni elvárási rendszerek kialakítása; mindkettő a fenntarthatóság alappillére. Kossa György hozzátette: ez egy új, kooperatív gondolkodás az intézmény valamennyi dolgozója és a fenntartó között.

A kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem elsősorban nem a hazai felsőoktatási intézményeket tekinti versenytársának, sokkal inkább a nemzetközi szinttéren szeretné megállni a helyét.

- Egy kicsit tágabb értelemben gondolkodunk, így inkább a prágai Károly Egyetemet, vagy a krakkói Jagelló Egyetemet tekintjük mércének. Az ő szintjüket kell elérjük, mert akkor elmondhatjuk, hogy a végzős hallgatóink olyan oklevelet kapnak, amely nemzetközi szinten is igen magas helyet foglal el – tette hozzá.

A kuratórium elnöke utalt arra, hogy a Debreceni Egyetem egy energetikai tematikájú rangsorban az említett két intézményt is maga mögé utasította. Kossa György szerint egy tudományegyetem legnagyobb értéke az, hogy a sokféle tudományág egymást kiegészítve erősíti az intézményt, ami a kutatásban és az oktatásban is látványosan megjelenik.

Mindez nagyon vonzóvá tesz egy olyan vidéki egyetemet, mint a debreceni, amely emellett a különleges infrastruktúrájáról, a biztonságos környezetről, valamint a városhoz fűződő szoros kapcsolatáról is ismert. Mint mondta, az intézmény hatása a Partiumra és a Felvidékre is rendkívül jelentős.

Kossa Görgy a műsorban kiemelte, hogy a korábbi évekhez képest a jövőben nagyobb mértékben és több forrással támogatja az egyetem a publikációk megjelenését, a megfelelő minősítések megszerzését.

A teljes beszélgetés ezen a linken nézhető meg, 43:02-től.

Sajtóiroda- BZ