Gyermekek jókívánságai szálltak az ég felé

Ötszáz lila léggömb színesítette az eget pénteken a Debreceni Egyetem Főépülete előtti téren. A kívánságokkal, vágyakkal teli környezetbarát lufikat közösen repítették fel a gyermekklinikán gyógyuló gyermekek és egészséges óvodások, így bátorítva, lelkesítve beteg társaikat a felépülésre. A figyelemfelhívó akciót a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány idén kilencedik alkalommal szervezte meg.

A gyerekek lila léggömbökkel a kezükben izgatottan várakoztak péntek délelőtt az egyetem Főépülete előtt. A lufikra jókívánságokat rögzítettek, így üzentek beteg társaiknak, remélve, hogy az égiek teljesítik vágyaikat.

A visszaszámlálást idén is Kiss Csongor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai Osztály osztályvezető egyetemi tanára, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke indította el. A több száz léggömb 11 órakor egyszerre szállt a magasba. 

- A gyermekklinika Gyermekhematológiai-Onkológiai Osztályán leukémiás és egyéb daganatos betegségben, vérképzőszervi rendellenességben szenvedő gyerekeket kezelünk a legmodernebb terápiákkal. Egyre több betegnek tudjuk visszaadni az egészségét. A gyógyító munka azonban hetekig, hónapokig tart, ami nagyon megviseli a gyerekeket és a családokat is. Úgy gondoljuk, ha az egészséges társadalom közösséget vállal velük és a jókívánságaikat eljuttathatják hozzájuk, ez segíti a gyógyulásukat – hangsúlyozta Kiss Csongor professzor.

A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai Osztályát közvetlenül támogató Leukémiás Gyermekekért Alapítvány idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Hallják meg az égiek jókívánságainkat! elnevezésű eseményt a Betegek Világnapja alkalmából. A szervezet számára fontos, hogy az egészséges és a betegek gyermekek közötti kapcsolatot minél szorosabbá tegye. Az esemény évről-évre nagyobb hírnek örvend, egyre több óvodás csatlakozik a kezdeményezéshez. Idén az Egyetem téren ötszáz debreceni óvodás, a gyermekhematológia épülete előtt pedig ötven gyermek és szülő küldte el kívánságait az égiek felé.  


- A lila lufis akcióval a beteg gyermekek támogatása mellett a munkánkra is szeretnénk felhívni a társadalom figyelmét. Nagy hangsúlyt fektetünk a kezelt gyerekek és családjaik mentális egészségének javítására. Ezért táborokat, kirándulásokat szervezünk nekik. A gyerekükkel bent fekvő szülőknek minden nap meleg ételt biztosítunk, a kis betegeknek gyümölcsöt, édességet viszünk. Emellett több családot segítünk különböző beruházásokkal, amelyek tartósan javítják a gyerekek életkörülményeit, és háztartási gépeket is vásárolunk nekik – ismertette Hetey Attiláné, az alapítvány kuratóriumi tagja. 

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány programjához a Debreceni Egyetem óvodái is csatlakoztak. A hajdúböszörményi intézményben például egyhetes programsorozattal hívták fel a figyelmet a betegek támogatására. Pénteken online flashmobot is tartottak az onkológia osztály kis pácienseinek bevonásával, hogy így varázsoljanak néhány vidám percet a kórházban töltött napokba. A felvételt a gyermekklinika meg is kapja, így a gyerekek később felidézhetik vagy akár meg is tanulhatják a nekik készült táncot. A hajdúböszörményi ovisok idén adományokat is gyűjtöttek, melyeket egyik társuk gyógyulásának támogatására ajánlottak fel.  

Sajtóközpont - CzA