Gálaműsorral ünnepeltek a néptáncosok

Jelenlegi és egykori táncosok közreműködésével nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának hetvenéves évfordulóját az oDEon Színházban a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese.

A Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese 1953-ban alakult, és azóta is megszakítás nélkül működik. A művészeti csoport táncosainak zömét sokáig az „agráros” hallgatók adták, de napjainkra már az egyetem szinte valamennyi karáról csatlakoznak táncosok az együtteshez.

Rendszeresen résztvevői, szereplői egyetemi fesztiváloknak, országos és megyei rendezvényeknek. A táncegyüttes fennállása óta háromszor nyerte el a Kiváló Együttes címet, több alkalommal részesült Nívódíjban, számos hazai és külföldi fesztiválon ért el kimagasló eredményt.

- Az oktatás és a tudományos kutatás-fejlesztés mellett az egyetemi élet része a szabadidő minőségi eltöltése, a sportolás és a kultúra is. Az „Agrár” mindig ismert volt arról, hogy ezeket a tevékenységeket infrastruktúrájával és néha anyagilag is támogatja. Az agrárium területéhez kiemelten hozzátartozik az agrár hagyományok ápolása, ehhez a népi kultúra megőrzése, ezen beül a zene és tánc is egyértelműen ide tartozik – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Stündl László.

- Nagy öröm, hogy ennek a nagy múltú tánccsoportnak a megalakulás óta helyet adhatunk, ez a szándékunk a jövőben sem változik, sőt terveink között szerepel egy olyan fejlesztés, ami a jelenlegihez képest sokkal méltóbb körülményeket fog biztosítani az együttes működéséhez – hangsúlyozta a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Az elmúlt évtizedek alatt az együttes repertoárja folyamatosan bővült, így műsoraikban a magyar tánchagyományok szinte valamennyi területéről származó táncanyag megtalálható, ezt reprezentálta a szombaton rendezett jubileumi gálaműsor is, amelyben – többek között – Béres András, Jeremiás Lajos, Lakatos Fanni, Rábai Miklós, Rozsályi Dániel és Zsuráfszky Zoltán koreográfiáit, új és régi kompozíciókat láthatott a közönség.

A műsort hagyományosan a Hortobágyi pásztortáncok zárta.

A talpalávalót a Szeredás Népzenei Együttes biztosította, a műsorban közreműködött a Sárándi dalárda is.

Az esten megemlékeztek az együttes alapítójáról, a 2020-ban elhunyt Bertalan Zoltánról, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen egykori hallgatójáról is.

Sajtóközpont - BZs