Fókuszban az ipari együttműködések

Egyetemi elismerések és címzetes egyetemi tanár cím adományozásáról, szervezeti módosításokról, valamint új kitüntetések alapításáról is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa a 2023/2024-es tanév utolsó ülésén. A testület több új képzés létesítését és indítását, illetve együttműködési megállapodások megkötését támogatta.

Az elmúlt időszak meghatározó ipari együttműködéseivel kezdte beszámolóját Szilvássy Zoltán rektor a Szenátus júniusi ülésén. Az egyetemi vezető felidézte a Master Good kisvárdai központjában Bács Zoltán kancellárral tett látogatását, ahol a hazai baromfiágazat kiemelkedő vállalatcsoportjának vezetésével egyeztettek. A megbeszélésen az általános oktatási témák mellett számos, az élelmiszer- és egészségiparhoz, a funkcionálisélelmiszer-gyártáshoz kapcsolódó együttműködési lehetőség merült fel. Szilvássy Zoltán kiemelte, hogy a szakmai megállapodást elősegíti, hogy a céget vezető Bárány család valamennyi tagja – Id. Bárány László, Bárány László és Bárány Péter – a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát, így a szakmai mellett a személyes kötődés is erős.

A rektor tájékoztatást adott az ágazati irányító Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésében történő változásokról, illetve arról is beszélt, hogy folytatódik az egyetem Vezér utcai innovációs parkjában az új létesítmények átadása. A május végén felavatott Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete kapcsán Szilvássy Zoltán köszönetet mondott Bácskay Ildikó jelenlegi és Vecsernyés Miklós korábbi dékánoknak, akik hosszú évek kitartó munkájával tették országosan is elismertté a kart. 

Bács Zoltán beszámolójában jelezte, hogy még folyamatban van a Klinikai Központ 2024. évi működési és üzleti tervének kialakítása, így arról később szavazhat a testület. A kancellár beszélt arról is, hogy az egyetem nem egészségügyi forrásaiból is igyekszik támogatni a Klinikai Központ betegellátásának és oktatási színvonalának fejlesztését modern technikai eszközökkel. A tervek szerint mintegy 3,3 milliárd forintot meghaladó fejlesztés valósulhat meg a következő két évben a Klinikai Központ mintegy 30 egységénél.

A Szenátus főigazgatói és tudományos tanácsadói pályázatok rangsorolásáról, valamint a testület állandó bizottsági összetételének módosításáról is döntött júniusi ülésén. Javaslatot fogadtak el Civis Honoris Causa és címzetes egyetemi tanár cím, illetve Dr. Tankó Béla Emlékdíj és Debreceni Egyetem Díszérme adományozására. A Szervezeti és Működési Szabályzat több mellékletét – köztük a Bölcsészettudományi Karra vonatkozót – is módosította a testület. Ez alapján a kar eddig önálló tanszékeit is intézetekbe szervezték: a Francia Tanszék, az Olasz Tanszék és a Spanyol Tanszék a Mediterrán Nyelvek és Kultúrák Intézete alá kerül, míg a Néderlandisztika Tanszék a Germanisztikai Intézet részévé válik, valamint létrejön a Néprajztudományi és Muzeológiai Intézet.

Az Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje a Debreceni Egyetemen című szabályzat módosítása nyomán a „A Debreceni Egyetem Publikációs Díja” és a „Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díj” kitüntetéseket összevonják, és a jövőben „GTIDEA-Debreceni Egyetem Publikációs Díj” néven ítélik oda. Új kitüntetések alapítását is támogatta a testület: a Gazdaságtudomány Kar a jövőben a Gazdaságtudományi Karért Elismerő Oklevél és Dr. Felföldi János Díj adományozásáról is dönthet.

Az oktatási ügyek között a Szenátus elfogadta a 2024/25-ös tanév Képzési Programját. Támogatta precíziós mezőgazdasági mérnöki alapképzési szak duális formában történő indítását a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon, infekciókontroll mesterképzési szak intézményi hatáskörben történő létesítését és indítását az Egészségtudományi Karon, valamint a pénzügy mesterképzési szak intézményi hatáskörben történő indítását a Gazdaságtudományi Karon. Javaslatot fogadott el a testület nemzetközi tanulmányok mesterképzés indítására a Bölcsészettudományi Karon, művészeti instruktor mesterképzés indítására a Zeneművészeti Karon, sportmérnöki MSc angol nyelven történő indítására a Műszaki Karon, valamint klasszikus hangszerművész MSc zongorakísérő-korrepetitor szakirány indítására magyar és angol nyelven.

Jóváhagyta a Szenátus a francia nyelv és kultúra szaktanári MSc-szak levelező tagozaton történő indítását a Bölcsészettudományi Karon, valamint a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki MSc-képzések duális formában történő indítását a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon. Új szakirányú továbbképzések indítását is támogatta a testület: a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar oktatási portfóliója ökológiai és regeneratív gazdálkodó szakember képzéssel, az Egészségtudományi Karé sportdietetikus szakkal bővül.


Oklevelestechnikus-képzésre vonatkozó képzési programok jóváhagyásáról is döntött a Szenátus, majd az ülés zárásaként együttműködési megállapodások meghosszabbításáról, illetve jóváhagyásáról szavazott a testület a Yanshan University (Kína), a Poltava State Agrarian University (Ukrajna), a University of Oum El Bouagh (Algéria), a Vellore Institute of Technology (India), a Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (Kína), a China Pharmaceutical University (Kína), a Pontifical University of John Paul II in Krakow (Lengyelország) és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. kapcsán.


Sajtóközpont