Félévindító mentortábor az egyetemen

Újra megszervezte hallgatói számára a Tanítsunk Magyarországért (TMO) program keretében hagyományos mentortáborát a Debreceni Egyetem (DE) Tanárképzési Központja. A Böszörményi úti campus Kecskeméti János Sportcsarnokában pénteken általános iskolás gyerekek egyetemista mentorok irányításával sportos, közösségformáló, csapatépítő vetélkedőkön vehettek részt.

A Debreceni Egyetem a kezdetektől, 2018 óta részt vesz a Tanítsunk Magyarországért programban, amelynek célja a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő diákok tanulásának támogatása.

A február 10-i, évadnyitó mentortáborban a programban részt vevő mentorok és leendő mentorált diákok ismerkedhettek játékos vetélkedők keretében.

A félévindító eseményre öt vidéki általános iskolából (Biharkeresztes, Hajdúnánás, Nyírábrány, Nyírmártonfalva, Vámospércs) több mint nyolcvan 7-8. osztályos kisdiák érkezett, akiket a leendő mentorok TMO feliratos ajándékpólóval fogadtak.

- Fontos ez az alkalom, hiszen újoncként mindannyian – általános iskolások és egyetemisták – most lépnek be a programba, és a kötetlen találkozónak köszönhetően egymásra találhatnak azok, akik az elkövetkező két évben társak lesznek a tanulmányi munkában és a szabadidős programokban egyaránt – mondta köszöntőjében Forisek Péter.

A Tanárképzési Központ főigazgatója kiemelte: az egyetemisták egy féléves felkészítő kurzus keretében készülnek fel a különleges támogatói munkára. A DE képzési kínálatában ez a szabadon felvehető tárgy az egyik legnépszerűbb, amelyre az intézmény valamennyi, 13 karáról vannak jelentkezők, jellemzően legtöbben a Bölcsészettudományi és a Gazdaságtudományi Karról.

- Az elmúlt öt évben több mint 500 mentort képeztünk, akik a megye 13 általános iskolájában mintegy ezer kisdiákot segítettek, hiszen megvalósították a program egyik legfontosabb célkitűzését: sikeresen elvégezték a 8. osztályt és bekerültek valamilyen középfokú oktatási intézménybe – emelte ki Forisek Péter.

A DE hallgatói között vannak olyanok is, akik a kétéves program lezárulta után is folytatják a megkezdett munkát.

- Jelenleg hetedik féléve mentorálok Vámospércsen, ahol már a második mentorcsapatomat készítettem fel a középiskolai felvételire – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Tóth Emese.

A DE osztatlan tanárszakos hallgatója hozzátette: előző mentoráltjai sikeresen felvételt nyertek azokba a gimnáziumokba, amik korábban nagyon távoli, szinte elérhetetlen célnak tűntek számukra.

- A program remek lehetőséget teremt új barátságok kialakítására és szakmai fejlődésre egyaránt. A TMO a mentorok számára egy országos közösség és összetartó nagy család is egyben – fogalmazott Tóth Emese, az egyetem mentornagykövete, akinek a kisdiákok támogatásán túl az is feladata, hogy kapcsolatot tartson az országban azokkal a felsőoktatási intézményekkel, amelyek részt vesznek a programban.

A Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Debreceni Egyetem legrégebbi TMO-partneriskolája, amely most is képviseltette magát a félévindító találkozón.

- Az elmúlt évek során 23 egyetemista mentor négy teljes osztály, vagyis összesen 86 diákunk munkáját segítette, akik valamennyien sikeres felvételit tettek, és ami külön öröm, hogy a végzősök 85 százaléka érettségit adó intézményben tanul tovább – értékelte az elmúlt időszak eredményeit Tankáné Antal Irén igazgatóhelyettes, a TMO intézményi koordinátora.

A 2023-as tavaszi szemeszter kezdetével egy időben mentorok és mentoráltjaik számára is megkezdődik a közös munka.

A 2022/23-as tanévtől az egyetem TMO-programja túllépte a megyehatárt, hiszen – a Nyíregyházi Egyetemmel együttműködve – arra is van lehetőségük a hallgatóknak, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye általános iskoláiban is végezhessenek mentorálást.

Sajtóközpont - BZs