Felelős állattartás – már óvodáskorban is

Érzékenyítő programok, kutyakozmetika, állatjelmezbe bújt gyerekek – többek között ezekkel a tevékenységekkel hívták bel a figyelmet a felelős állattartásra pénteken a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában szervezett nagyszabású rendezvényen.

A hajdúböszörményi intézmény minden évben színes programkavalkádot szervez a felelős állattartás napja alkalmából. Idén a Jó Pásztor és a Csillagvár óvodából, valamint a Baptista Tevékeny Szeretet Missziótól is érkeztek vendégek az eseményre.  

A műsort Dagda, a bernipásztor kutya nyitotta, akivel több érzékenyítő tevékenységet próbálhattak ki a gyerekek. Dagda gazdája, Lovas Kiss Antal, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar állatasszisztált segítő tevékenység koordinátor szakirányú továbbképzési szak szakfelelőse nemcsak tanácsadója, de lelkes közreműködője is az óvoda állatbarát rendezvényeinek. 

A gyerekek kedvenc állatjelmezükbe bújva azonosultak a nap szellemiségével. A jelmezbemutatót követően zenével, tánccal színesítették a rendezvényt a körte csoport tagjai, amit a Kutyavilág című zenés-mesés-verses előadás követett a Tehetség Munkaközösség feldolgozásában. 

A gyerekek és kísérőik 12 helyszínen tehettek tanúbizonyságot a gondos ápolásról, a felelősségteljes állattartásról. A változatos feladatok mellett egy mobil állatorvosi rendelőben ismerkedhettek a kutyakozmetikai teendőkkel, a kutyamenhely szerepével és megtudhatták, hogyan kell etetni a baromfiudvar lakóit. Emellett zenélhettek, énekelhettek, feladatokat oldottak meg, akadályokat küzdhettek le állatokkal és állatokról. 


A DE Gyakorló Óvodája jótékonysági gyűjtést is szervezett a Pacsi kutyamenhely részére, a nap végén pedig minden ügyes gyerek igazolást kapott arról, hogy immár felelős állattaróvá vált.  

Sajtóközpont-TB