Fejlődő délkelet-ázsiai kapcsolat

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Kuala Lumpur-i Sunway University-vel. A magyar küldöttség Malajzia mellett Szingapúrban és Indonéziában is tovább építette nemzetközi kapcsolatait.

A délkelet-ázsiai út első állomásaként Magyarország szingapúri nagykövetségén találkozott a magyar delegáció Juhász Attila konzullal, a nagykövetség első beosztottjával. A hivatalos látogatás során a konzul a szingapúri felsőoktatási rendszer működéséről és a magyar kormány térségben kifejtett oktatással és kutatással kapcsolatos aktivitásairól tartott előadást. Ismertetője során a térség képzési potenciáljáról, az uniós diplomák és doktori fokozatok munkaerő-piaci értékéről, és a szingapúri lakosok továbbtanulási preferenciáiról is szólt. Az itt megismert információk birtokában a Gazdaságtudományi Kar sokkal hatékonyabban tud majd jelen lenni a szingapúri felsőoktatási piacon, a jelenlétet ráadásul a nagykövetség támogatása is erősíti majd. A GTK képviselői a karon elérhető angol nyelvű képzési kínálat mellett az Ihrig Károly Doktori Iskola angol nyelvű programját is bemutatták, amelyek iránt – a nagykövetség jelzése szerint – nagy érdeklődés várható a térségben.

Az indonéziai Manado városában működő Universitas Sam Ratulangival a Debreceni Egyetem és a Gazdaságtudományi Kar is hosszabb ideje együttműködik. Az intézmény felkeresésének egyik kiemelt célja volt az indonéz egyetem vezetői által korábban Debrecenben tett látogatás viszonzása, illetve a közelmúltban megválasztott új kari vezetés megismerése is. A debreceni delegáció Herman Karamoy dékánnál tett hivatalos látogatása során a felek közös pályázati lehetőségekről, új double degree és joint degree rendszerben folyó képzések indításáról, továbbá oktatói, kutatói és hallgatói mobilitási lehetőségekről egyeztettek. A karon folyó képzésekről, kutatásokról és az Ihrig Károly Doktori Iskoláról szóló bemutatón mintegy száz érdeklődő előtt tartottak előadást a magyar delegáció tagjai. A két intézmény közötti együttműködés a jövőben is folytatódik, jelenleg is folynak az egyeztetések az egyes témakörökön belül.

Végül a Kuala Lumpurban működő Sunway University-re látogatott el a magyar küldöttség, ahol ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a maláj intézmény és a Gazdaságtudományi Kar. A maláj partner részéről Graeme Wilkinson kancellár-helyettes, a GTK részéről Pető Károly dékán írta alá a közös nyilatkozatot.

- A nyilatkozat alapján a Sunway University és a Gazdaságtudományi Kar együttműködést kezd az oktatás, a kutatás és a pályázati aktivitások terén – hangsúlyozta Pető Károly. Hozzátette: a Sunway University egy kiemelkedő minőséget képviselő magán felsőoktatási intézmény, amely olyan partnerekkel működik együtt, mint például az amerikai Harvard University. Az intézmény működési sajátosságainak ismeretében minden tekintetben egyenrangú partnerként vállalkozhatunk a közös projektek megvalósítására. A gazdaságtudományok területén minden képzési szintet megtalálhatunk a Sunway University-n is a felsőoktatási szakképzéstől a doktori iskoláig, az ott folyó gyakorlati képzések és kutatómunka világviszonylatban is versenyképes. A közös oktatási projektek terén lehetőség nyílhat a debreceni képzések ASEAN országokkal kapcsolatos információmennyiségének növelésére, a kutatói együttműködések keretében pedig intézményközi kutatócsoportok megalakítása mellett az Ihrig Károly Doktori Iskola nemzetközi beiskolázási tevékenységének erősítésére is. A pályázati együttműködés már jelenleg is zajlik, hiszen egy jelentős nemzetközi projekt előkészítés alatt áll – mondta el a dékán.

A nemzetközi kapcsolatépítésnek köszönhetően a közeli jövőben várhatóan delegáció érkezik több, a térségben működő felsőoktatási intézményből a Debreceni Egyetemre.

Kőmíves Péter Miklós