Esküt tettek az EUG-ra induló debreceni sportolók

Ünnepélyes keretek között mutatták be kedden a lódzi-i Európai Egyetemi Játékokra (EUG) készülő debreceni csapat tagjait. A Debreceni Egyetemet ötven fős küldöttség: sportolók, sportvezetők, kísérők, szervezők, egyetemi vezetők képviselik majd Lengyelországban.

A hatodik Európai Egyetemi Játékokat július 14. és 31. között rendezik meg a lengyelországi Lódz-ban. A kiutazás előtt, kedden ünnepélyes búcsúztatót és tájékoztatót tartottak a Debreceni Egyetemen. Ez volt az utolsó egyeztetés a sportolókkal, valamint a Lengyelországba készülő szakmai stábbal. A Debreceni Egyetem a játékokon négy sportágban – vízilabdában, futsalban, teniszben és cselgáncsban – lesz érdekelt. 

Mint ismert, két év múlva a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Magyar Egyetem és Főiskolai Sportszövetség (MEFS), valamint a két város önkormányzata lesz a házigazdája az Európai Egyetemi Játékoknak. A mostani, lengyelországi esemény arra is lehetőséget ad a debreceni delegációnak, hogy megfigyelőként tapasztalatokat gyűjtsenek a szervezéssel és a koordinációs feladatokkal kapcsolatban.

Bács Zoltán kancellár a csapatbemutatón tartott beszédében kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemen stratégiai ágazat a sport, ezt most az intézményt képviselő sportolók is erősíthetik eredményeikkel.

- Mindig nagy ünnep egy nemzetközi sportverseny, ez is egy különleges esemény lesz, a sportolók úgy képviselik Magyarországot, hogy az oktatási intézményük színeiben versenyeznek. Nagy ünnepre készülünk két év múlva, és természetesen most is, a sportolóknak büszkén és méltó módon kell képviselniük az egyetemet, hiszen az ország talán legsportosabb felsőoktatási intézményéről van szó, amire büszkék lehetünk. Ez a világ egyik legnagyobb létszámú sporteseménye, egy olyan egyetemi versenysorozat, melyen a sportolók komoly sportértéket képviselő versenyeken vehetnek részt, ugyanakkor az egyik legjelentősebb egyetemi találkozási alkalom is a világon – fogalmazott a kancellár a csapatbemutatón, ahol a DE sportolói esküt tettek az intézmény iránti elkötelezettségükről.

Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a legjobbak közé kerülnek az egyetemi sportolók, akik tehetségükkel és kitartásukkal kivívták a részvételt az Egyetemi Játékokon, ennek megfelelően ott a helyük Lódz-ban.

- Minden évben jó esélyeink vannak a sikeres szereplésre, különösen futsalban és vízilabdában, hiszen mindkét sportágban erősek vagyunk. Az eredményes kvalifikáció révén olyan sportágakban indulunk, amelyeket a saját rendezésű játékokon majd vendégül láthatunk, ezzel is hangolódva a 2024-es eseményre. Számít a kapcsolatépítés, de emellett az EUG sportértéke is jelentős, hiszen több sportolót mozgat meg, mint az olimpia után legismertebb multisport esemény, a világjátékok. Az egyetemi sport mára sokat lépett előre, az élsportolók többsége tanul, hiszen tudják, hogy a karrierépítés érdekében össze kell kötni az egyetemet a sporttal. Értéket szeretnénk közvetíteni és nevelni akarunk a sporton keresztül, a test- és sportkultúra az egyetemi kultúra szerves része, ezzel példát tudunk mutatni a többi felsőoktatási intézménynek is. Az a célunk, hogy szimpatikus csapat benyomását keltsük Lengyelországban – sorolta az intézetigazgató.


Az egyetemisták legnagyobb európai multisport rendezvényére a Debreceni Egyetemről először a vízilabdázók, a futsalosok és a teniszezők indulnak el július 14-én, őket követik majd a cselgáncsozók július 22-én. A magyarországi felsőoktatási intézményekből összesen mintegy 400 sportoló vesz részt a lengyelországi Európai Egyetemi Játékokon.

Sajtóközpont - BZ