Egyetemi sikerek az olimpián

Remekül teljesítettek a Debreceni Egyetem hallgatói a Tokiói Olimpián. Közülük a legeredményesebbnek Bodonyi Dóra, a DE Szolnok Campus hallgatója bizonyult, aki a kajak négyes tagjaként arany-, kajak kettesben pedig bronzérmet szerzett.

A Debreceni Egyetemet Bodonyi Dóra kajakos, Olasz Anna hosszútávúszó, valamint Kozák Luca, Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert atléták képviselték Tokióban, a nyári olimpiai játékokon.  

Az utolsó előtti napon a Bodonyi Dóra, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna összeállítású kajak négyes az 500 méteres távon aranyérmet szerzett. A Debreceni Egyetem Szolnok Campusán tanuló Bodonyi Dóra Kozák Danutával párban ötszáz méter kajak kettesben korábban bronzérmes lett.

Fotó: MTI Kovács Tamás

Fotó: MTI Kovács Tamás

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz Anna, a Gazdaságtudományi Kar Sportközgazdász szakos hallgatója negyedikként ért célba a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyszámában. A 27 éves úszónak ez a legjobb ötkarikás eredménye, Rióban ugyanebben a számban 14. volt.Fotó: MTI Tumbász Hédi

A Debreceni Egyetemen tanuló olimpikonok közül elsőként a debreceni Kozák Luca gátfutó állt rajthoz, aki tavaly vegyészként végzett az intézményben, jelenleg pénzügy-számvitel szakon folytatja tanulmányait. Kozák a 100 méteres gátfutás elődöntőjében rendkívül balszerencsés volt, rossz rajtja után nem tudta rendezni a mozgását és a hetedik gátnál bukott.  

A gerelyhajító Szilágyi Réka a selejtezőben a 25. helyen zárt, így nem jutott be a döntőbe. Ő azután indulhatott az olimpián, hogy a júniusi magyar bajnokságon diadalmaskodott, majd világranglistás helyének köszönhetően nyílt meg előtte az út Tokióba. A többszörös eb-, vb- és universiade-résztvevő sportoló, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója.

A szintén gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert - aki ugyancsak az Állam- és Jogtudományi Karon tanul-, elmaradt a döntőbe kerüléshez szükséges szinttől a tokiói olimpián – írja az MTI. Összesítésben végül a 22. helyen zárt.–    Mindenki örülne annak, ha a saját szakmájában, hivatásában a világ legjobb tíz - húsz szakembere közé kerülne. Sokan csak az érmeket értékelik, de abban, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön valaki rengeteg munka, energia és lemondás van, így még nagyobb büszkeség egyetemünknek, hogy ezek a kiváló sportemberek még a tanulást is be tudták ebbe illeszteni, példát mutatva arra, hogy a tanulás és sport igenis összeegyeztethető - méltatta a sportolók teljesítményét Balogh László,  a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.


Az egész egyetem büszke sportolóira!
 

Sajtóiroda  - OCs