Egyetemi elismerés az agrárvállalatnak

A Debreceni Egyetem Díszérme kitüntetését adományozta a KITE Zrt-nek az intézmény Szenátusa. Az elismerést Bács Zoltán kancellár adta át Szabó Levente vezérigazgatónak csütörtökön a vállalat fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a fővárosban.

A Debreceni Egyetem és a KITE Zrt. évtizedek óta ápol szoros szakmai kapcsolatot. A vállalat jelentős mértékben elősegítette az intézmény tudományos és oktatási tevékenységének fejlesztését és szélesítését, ezért döntött úgy az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, hogy a Debreceni Egyetem Díszérme kitüntetést adományozza hazánk meghatározó agrárvállalatának.

A Díszérmet az egyetem nevében Bács Zoltán kancellár adta át a KITE alapításának 50. évfordulója alkalmából az AGROmash EXPO keretében tartott ünnepségen csütörtökön a fővárosban. Az eseményen részt vett Jávor András professor emeritus, rektori főtanácsadó, Nagy János professor emeritus és Szólláth Tibor, az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja is.

A díjátadáskor mondott beszédében Bács Zoltán kancellár kiemelte, hogy a KITE nagymértékben hozzájárult a debreceni felsőoktatás, kutatás tartalmi színvonalának emeléséhez, a tudományos kutatási eredmények széles körű gyakorlati alkalmazásának bevezetéséhez és terjesztéséhez.

- A KITE Zrt. a Debreceni Egyetemmel évtizedekre visszanyúló szoros szakmai együttműködést alakított ki és tart fenn. Az elméleti és gyakorlati képzés és kutatás tárgyi feltételrendszerének javítását célul tűzve a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon a céggel kooperálva két kihelyezett tanszék is működik: az Agrár Innovációs és Precíziós Gazdálkodás Kihelyezett Tanszék, valamint az Integrált Növényvédelmi Technológiafejlesztési Kihelyezett Tanszék – hangsúlyozta a kancellár.

Az egyetemi vezető hozzátette, hogy a száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalat a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdasággal is szorosan együttműködik, egyebek mellett a kisparcellás kutatások területén, illetve a gazdaság gépparkjának fenntartásában. A KITE az egyetem középiskolai oktatásába is bekapcsolódott: a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma tanulóinak mentorálásával, illetve a gyakorlati hely biztosításával teszi lehetővé, illetve könnyíti meg a fiatal agrár szakemberek számára a képzettség megszerzését.

A cég és az egyetem több szintű kooperálását jól példázza a személyi összekapcsolódás is: a KITE korábbi vezetője, Búvár Géza az egyetemen működő Gazdasági Tanács elnöki tisztjét látta el, a jelenlegi vezérigazgató, Szabó Levente pedig az egyetem Agrár- és Élelmiszerkabinetének külső tanácsadója. A cég vezető szakemberei részt vesznek az oktatásban és a záróvizsga bizottságok munkájában.

Oktatási-kutatási pályázatokon való közös részvétel, valamint szakmai rendezvények közös szervezése szintén az egyetem és a cég jól prosperáló együttműködési területei közé tartozik.


A Debreceni Egyetem Díszérme elismerés azoknak a természetes és jogi személyeknek adományozható, akik jelentős mértékben elősegítették az egyetem tudományos és oktatási tevékenységének fejlesztését, szélesítését, az egyetem részére jelentős szolgálatot tettek, illetve, akik nagymértékben hozzájárultak a debreceni felsőoktatás, kutatás tartalmi színvonalának emeléséhez, a tudományos kutatási eredmények széles körű gyakorlati alkalmazásának bevezetéséhez és terjesztéséhez.

Sajtóközpont