Egyetem Tér a Campuson – mikrobiomoktól a Hősköltemény-kockáig

Megfejthetik a római légiók és a német tengeralattjárók üzenetváltásait, de megpróbálhatnak egy perc alatt kereket cserélni is azok, akik betérnek a 15. Campus Fesztivál egyetemi programhelyszínére, ahol 27 szervezeti egység mutatja be egy-egy téma köré szervezve a tudomány színes, könnyed vagy éppen humoros oldalát. A szerda délután megnyílt Egyetem Tér színpada is változatos programokat kínál, délutánonként beszélgetések, az esti órákban koncertek várják a látogatókat.

A Technika ördögei, Science is a game, let’s play!, Mi rejlik Benned?, L-Élek sziget, Nyomjuk okosan! – többek között ilyen fantázianevek alatt mutatják be a tudomány sokoldalúságát az Egyetem tér tíz standjánál. Repülőgép-szimulátortól kezdve ultrahangkészüléken és irodalmi kincskeresőn át a szabadulószobáig nagyon széles és izgalmas a kínálat. Van lehetőség vércsoport-meghatározásra, véna scanner használatára, hematológiai kórképek mikroszkópos vizsgálatára és a vér komponenseinek elkülönítésére is, sőt bárki kezéről vagy mobiltelefonjáról vett mintából kiderítik, milyen kórokozókkal él együtt. A mikrobiomok, a növények és gyümölcsök DNS-e, valamint a mikroszkopikus gombák világába is bepillanthatnak, játékos irodalmi párkeresésre indulhatnak és a Hősköltemény-kockát is kipróbálhatják. Mindezeken túl számos további látványosságot, érdekességet kínál még az Egyetem Tér, mely szerda délután nyitotta meg kapuit.

- Az, hogy az egyetem itt van mellettünk, erkölcsileg és szervezetileg is mögöttünk áll, az nem meghatározza, hanem megalapozza a Campus Fesztivál lelkületét. Nyilván elfogultak vagyunk, hiszen az egyetemen éljük az életünket nagyon régóta már, de az, hogy a Debreceni Egyetem bízott és hitt a Campus Fesztiválban elejétől kezdve, számunkra egy óriási bizalmi tőke, amivel igyekszünk nem visszaélni. Nagyon szeretnénk, ha 5-10 év múlva az egyetem ugyanilyen szívesen jönne a Campus Fesztiválra. Az biztos, hogy mi mindig számítani fogunk rá – fogalmazott Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató az egyetemi programhelyszín sajtóbejárásán.

Bács Zoltán kancellár is visszatekintett a kezdetekre, az 1998-as, 99-es és 2007-es évre, amikor EFOTT-ot szervezett az egyetem és a mellette álló cég. Célként tűzték ki, hogy 2008-tól már egy saját, felsőoktatáshoz közel álló fesztivál legyen Debrecenben. Abban az évben még a Vekeri-tónál, 2009-től pedig már a városban rendezték meg az egyre nagyobb szabású fesztivált. 

- Ez egy rendkívül fontos rendezvény az egyetemnek és a városnak is, ma már sokan ehhez igazítják a nyári programjaikat. Az egyetem is igazodik ehhez, többek között egy új brand, a Középiskolai Egyetemi Előkészítő Program bevezetésével, amit itt is látunk. Ez felkészíti a középiskolásokat az egyetemi felvételire, célzottan a debreceni egyetemi hallgatói életre. Szeretnénk már itt is erősíteni ezt bennük, és a későbbiekben, a tanév során is folytatódik a program. Bízunk abban, hogy ennek eredményeként a Debreceni Egyetem egyre tehetségesebb hallgatókat fog magához vonzani és itt tartani a városban, hiszen nemcsak tanulmányokat, hanem egész életet lehet tervezni Debrecenben. Növekszik, iparosodik a város hagyományos jellegének megőrzése mellett, azt gondolom, egy nagyon perspektivikus jövőt lehet itt tervezni – emelte ki a kancellár. 


A programokat szervező Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ vezetője, Rőfi Mónika ehhez kapcsolódóan úgy fogalmazott: élményt szeretnének adni az Egyetem Térre betérő fiataloknak.

- Ösztönözni is szeretnénk őket, hogy járjanak végig minél több helyszínt. Egy leckekönyvben pecséteket gyűjthetnek a standoknál, amit a Chill Zone-ban az agrárkar finom szörpjeire, a Mádi Bor Akadémia jóvoltából pedig koktélokra válthatnak be. Igazi fesztiválhangulatot szeretnénk hozni a színpadra is, a délutáni sávokban fesztivál-jellegű, ugyanakkor az egyetemhez is kötődő programokat tervezünk. Itt is a középiskolásokra fókuszálunk elsősorban, de természetesen bárkit szívesen látunk – tette hozzá Rőfi Mónika.

Az Egyetem Tér színpadán minden nap 15:30-kor kezdődnek a programok, az esti órákban pedig itt koncertezik többek között Járai Márk, Szakács Gergő és a Tóth Vera Quartet. 

A korábbi évekkel ellentétben idén a ponthúzás nem a Campus Fesztivál idejére esik, hanem jövő hét szerdán, július 26-án lesz. A Debreceni Egyetem ugyanakkor hasonló fesztiválhangulatban készül az estére és a 20 órakor várható ponthatár-ismertetésre, a Dóczy utcai sportcampuson 18 órától közös várakozásra hívja a fiatalokat, hogy együtt ünnepeljék a sikeres felvételit.

Sajtóközpont- TH