Egyénre szabott köznevelés

Új vezetők, korszerűbb létesítmények, új sportpályák és változatlanul magas színvonalú oktatás várja a diákokat a Debreceni Egyetem gyakorlóiban.

Új intézményvezetők, új szemlélet

Szeptember elsején több mint kétezer diáknak csengetnek be a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában. A korábban három önálló intézményként működő, összevont iskola új vezetőkkel várja vissza tanulóit a nyári szünetről.

- Úgy kell egy folytonosságot biztosítani a gyerekek számára, hogy közben felkészítsük őket a változó világ eseményeire – így összegezte a következő öt évre szóló elképzeléseit az új igazgató, Futóné Monori Edit. A Csengő utcai feladatellátási hely biológia-kémia szakos mestertanára több mint harminc éves szakmai tapasztalattal, és új célokat megfogalmazva vette át az integrált iskola vezetését. Munkáját Denichné Hajdu Mónika Tímea általános igazgatóhelyettes, Czimer Györgyi és Kiss Gabriella gimnáziumi igazgatóhelyettesek, valamint Kovács Andrea, Sápiné Bényei Rita és Tóvizi Erika általános iskolai igazgatóhelyettesek segítik.

- A régió legnagyobb közoktatási intézményeként továbbra is magas színvonalú képzést biztosítunk a tanulóknak az első osztálytól az érettségi megszerzéséig, összekapcsolódva az egyetemi képzéssel. Célunk, hogy kompetencia-alapú oktatással kreatív, gondolkodó, problémamegoldó diákokat neveljünk, akik képességeiknek megfelelően tudnak továbbhaladni, a jövőjükhöz elengedhetetlen nyelvtudással és informatikai ismeretekkel. Gyakorlóiskolai létünkből adódóan mindezt összehangoljuk a hatékony tanárképzéssel – hangsúlyozta az intézményvezető.

Ennek érdekében az eddig választható angol, német, francia és olasz mellett az általános iskolától felmenő rendszerben bevezetik az orosz, a középiskolásoknak pedig a spanyol nyelv oktatását. Bővítik az intézmény külföldi kapcsolatait is, hogy a diákok anyanyelvi – vagy ahhoz közeli – környezetben gyakorolhassanak. Az integrációt és a tehetséggondozást elősegítve - az eddigitől eltérően - tantárgyanként alakítanak ki munkaközösségeket, melyben az általános és a középiskolai tanárok is részt vesznek.

Korszerűsítések, felújítások az új tanévre

A nyári szünetről visszatérve nemcsak új szemlélet, hanem megújult udvar és sportpálya is várja a diákokat a gyakorlóiskola Hajó utcai épületében. A meglévő játékok javításán túl egy mérleghintával, egy lengőhintával és egy homokozóval bővült az udvar, amely 300 négyzetméteren új térkő és gumiburkolatot kapott, további 150 négyzetméteren pedig füvesítettek és cserjéket telepítettek. Megújult a kerítés is, az épületen belül pedig a mosdókat korszerűsítették.

A Kossuth utcai épületben is felújították a mosdót a IV. emeleten, a Csengő utcai gimnáziumi épületben pedig a vezetői irodákat, valamint a titkárságot festették ki a nyáron. Megújult mosdók és zuhanyzók várják a diákokat az egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolájának kollégiumában. A pallagi intézményben emellett a kézilabdapálya is új burkolatot és festést kapott, csakúgy, mint a Nagyerdei Campus I. számú óvodájának udvara. Az egyetem II. számú óvodájában és a hadúböszörményi gyakorlóóvodában pedig egy-egy kisebb (6X12 méteres) műfüves futballpálya is épült.

A gyakorlóiskolákon túl az egyetem több campusán is történtek korszerűsítések a nyáron, illetve kezdődnek el szeptembertől. Az Egyetem téren a Kémia épületben készül a vegyifülke, valamint a vizesblokk felújításának második üteme, továbbá a 102-es labor felújítási munkái. Újrakárpitozzák a Főépület aulájának bútorzatát, a Kassai úti TEOK könyvtárban pedig megoldódott az árnyékolás a III. emeleten. Kifestették a Műszaki Kar „A” szárnyának 324-es és 222-es előadóját, a Böszörményi úti campuson elektromos korszerűsítés történt a „B” Tanulmányi épületben.

Továbbá teljesen megújult a nagy sportpálya: kicserélték a salakot a futópályán, felújították a füves pályát, lefestették a korlátot és lecserélték a padok faanyagát. Új istállót építenek és korszerűsítik a gondnoki épületet a Kartács utcai Lovas Akadémián. Az egyetem hajdúböszörményi karán pedig kerítést építenek, klubszobát alakítanak ki, és új melegvíz-keringető szivattyút szerelnek fel a kollégiumban. A tanévkezdéshez kapcsolódó munkálatokra összesen több mint 170 millió forintot fordít a Debreceni Egyetem.

Tanévnyitó ünnepségek

A tanévnyitók sora augusztus 30-án, kedden 17 órakor kezdődik a Kossuth utcai iskolaépületben, majd augusztus 31-én, szerdán 17 órakor folytatóik a Hajó utcán. A Csengő utcai középiskolásoknak szeptember 1-jén, csütörtökön reggel 7:45-kor tartják az ünnepséget, a Balásházyban pedig 8 órakor.

A hallgatóknak néhány nappal később indul a szorgalmi időszak: a tanévnyitót szeptember 11-én, vasárnap 11 órától rendezik a Főnix csarnokban. Az intézmény Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban indított mezőgazdasági mérnők képzésére felvett hallgatóknak pedig szeptember 18-án, vasárnap 11 órakor nyitják meg az első tanévet a Városháza Dísztermében.

Sajtóiroda - TB