Digitális időutazás a Főépületben

Csaknem ötven látványos fotón mutatja be a Főépület kialakításának folyamatait a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár és a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ közös tárlata. Az épület minden szintjén kiállított tablókon, installációkon megtekinthető fotográfiák interaktív módon mutatják be az építkezést.

1932-ben ünnepélyes keretek között adták át a Debreceni Egyetem Főépületét, mely az akkori építészeti technológiai adottságok, valamint a kivitelezés szempontjából az ország egyik legmodernebb létesítményének számított. A DEENK ennek a történelmi időszaknak állít emléket, hogy az egyetemi polgárok megismerhessék az épület keletkezésének részleteit.

A kiállítás megnyitóján Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte: az ország nehéz történelmi időszakában született az impozáns épület. Az építkezés a Trianon utáni időszakban történt, amikor az ország korábbi erőforrásainak jelentős részétől megfosztva, kivéreztetett gazdasági helyzetének ellenére az akkori vezetők fontosnak látták, hogy az egyetemi oktatás és a tudomány szelleméhez méltó épületet alakítsanak ki.

- Kilencvenegy éve adták át a Főépületet, 2023-ban pedig már a kilencvenedik évfolyammal büszkélkedhetünk. A Főépület nem csupán egy a Debreceni Egyetem ma álló épületeinek sorában, hanem emblematikus jelentőségű az intézmény, a város, a régió, de az egész hazai tudományosság számára. Olyan építészeti örökség, amelyet a funkció tölt meg tartalommal. Aki ide belép, áthatja egyfajta szakralitás érzése, a tudomány templomának szakralitása, amely nem elsősorban az építmény fizikai valóságából, architekturális, esztétikai értékeiből adódik, hanem az itt tanulók, oktatók, kutatók szellemiségének üzenetét közvetíti. A hely szelleme az az erős kisugárzás, amely az egymást követő generációk tudásából építkezik, táplálkozik és mély benyomással van az épület falai között tanulókra, itt dolgozókra vagy az ide látogatókra – fogalmazott az oktatási rektorhelyettes.

Petró Leonárd, a DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese elmondta: a kiállítás azt is megmutatja, hogy egyedülálló módon kiemelkedő szerepet tölt be a Főépület történetében az egyetemi és nemzeti könyvtár.

- A harmincas években még nem volt magától értetődő, hogy egy könyvtár egy eleve erre a célra létrehozott helyiségben működjön. Debrecenben azonban a legmodernebb térben és a legkorszerűbb épületben kezdhette meg a tevékenységét. Megőriztük az építkezés teljes dokumentációját, ennek köszönhetően a kiállítás formájában és tartalmában is méltó ahhoz az örökséghez, amit a Főépület magában hordoz. A kiállításon a kiterjesztett valóság révén a történelmi múlt és a modern jelen eggyé válik, a tárlat hidat képez az időben – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

A kiállított csaknem ötven fotográfia az Artivive nevű letölthető mobiltelefonos alkalmazás segítségével kel életre, valamint egy, kifejezetten a tárlat miatt létrehozott QR-kód révén a látogatók a DEENK teljes digitális galériájához hozzáférhetnek, ahol több mint kétszáz további fotót találhatnak az építkezésről, a Főépület történetéről.  


A kiállítás április 13-ig tekinthető meg a Debreceni Egyetem Főépületében.

Sajtóközpont - BZ