Debreceni siker a kínai nyelvi versenyen

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Konfuciusz Intézetének diákja, a Zeneművészeti Kar trombita előadóművész mesterszakos hallgatója, a dél-koreai Young Hwi Kim nyerte a Chinese Bridge Competition - Kínai Nyelvi Híd Verseny országos döntőjét. A megmérettetést május 27-én online rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete Kína Magyarországi Nagykövetségének támogatásával.

A Chinese Bridge Competition a világ kínaiul tanuló fiataljainak nyelvi vetélkedője, amelynek hazai megmérettetésére először delegált résztvevőt a Debreceni Egyetem.

A világszerte egyre népszerűbb, évente rendezett versenyeken azok a 18 és 30 év közötti, felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók vehetnek részt, akik nem kínai állampolgárságúak, és akiknek anyanyelve nem kínai.

Az idei országos versenyen két feladattípust kellett teljesíteni: egy négy perces, önállóan választott témát feldolgozó élő beszédet és egy három perces egyéni tehetségkutató videó bemutatását, amelyet előre el lehetett készíteni.

Young Hwi Kim gyermekkorában három évig élt Kínában, ahol a kultúra mellett a nyelvvel is megismerkedett. 2016-tól egy ösztöndíj-programnak köszönhetően a Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Karának hallgatója.

– 2019-ben fedeztem fel a Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézetének kínálatában a választható tárgyak sorában a kínai nyelvet, így alkalmam nyílt arra, hogy már meglévő tudásomat felfrissítsem, illetve tovább bővítsem nyelvismeretemet – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Young Hwi Kim, aki a versenyen szöveges feladatként „Az én második anyám” címmel pekingi gyermekgondozójáról beszélt.

Mivel rendkívül jó érzéke van a klasszikus kínai írásjelek használatához, így videójában egy ismert költő versének szövegét festette meg hagyományos kalligráfiával.

Felkészítő tanára Zhao Chuanbing, a DE BTK Konfuciusz Intézetének oktatója úgy véli, diákjának nagyon jó érzéke van a nyelvhez, amelyhez kellő szorgalom is társul, ami nélkül szinte lehetetlen lenne elsajátítani a régi írásjelek használatát.

Az országos döntőben elért győzelem lehetőséget nyújt az európai megmérettetésre, amelyen Young Hwi Kim ismét a Debreceni Egyetem képviseletében vesz majd részt. A versenyen eredményesen szereplő diákok egyéb értékes nyeremények mellett kínai tanulmányokat finanszírozó ösztöndíjhoz is juthatnak.

A DE BTK Konfuciusz Intézetében ebben a tanévben 171 hallgató igyekezett elsajátítani kezdő- és haladó szinten a kínai nyelvet, emellett a kurzusokon résztvevő diákok betekintést nyerhettek a kínai írásművészetbe és kultúrába egyaránt.

Az intézet sikeresen akkreditáltatta magát a pekingi székhelyű HSK International Education Technology Co., Ltd. mandarin kínai nyelvvizsgaközpontnál, így 2022-től a Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézetének szervezésében a jelenléti mellett online módon is lehet majd kínai nyelvvizsgát tenni. Utóbbira az országban egyedül a cívisvárosban van lehetőség.

Az intézetben jelenleg a kínai igazgató mellett két további kínai oktató segíti a munkát. Csontos Pál, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója elmondta, mindhárman részt vesznek majd az idei Nyári Egyetem kezdő kurzusán, hogy ittlétük során jobban megismerkedhessenek a magyar nyelvvel és kultúrával, ezzel is segítve a kapcsolattartást és a kommunikációt hallgatóikkal.

Sajtóközpont – BZs