DEAC-csapat futja körbe a Balatont

Idén először indul DEAC-csapat az NN Ultrabalatonon. Közép-Európa legnépszerűbb futóversenyét május 4-e és 7-e között rendezik meg, balatonfüredi rajttal. A kizárólag a Debreceni Egyetem dolgozóiból álló, négyfős csapat 211 kilométert fog teljesíteni futva a „magyar tenger” körül.

Az Ultrabalaton Magyarország legkedveltebb közösségi sporteseménye, egyben Közép-Európa legnépszerűbb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy kerékpárral teljesíthetnek a résztvevők. Az ultrafutó viadal 2007-ben még 200 fővel rajtolt, 2022-ben pedig már nem kevesebb, mint 17 ezren vágtak neki az emberpróbáló viadalnak.

Az idén először induló DEAC csapatának sportolói mindannyian a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramjának (DEDM) tagjai, az Ultrabalaton teljesítésének ötlete éppen a DEDM-es találkozások, beszélgetések és posztok alapján született meg.

Az Ultrabalatonra készülő csapatot sajtónyilvános edzésen mutatták be szerdán a Debreceni Egyetem Dóczy utcai sportcampusán. Az eseményen részt vett Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője, aki büszkeségének adott hangot a megmérettetés kapcsán.

- Az Ultrabalaton nemcsak országos, hanem határainkon túlmutató, nemzetközi rendezvény is, tehát igazából nemzetközi porondra lépünk futóinkkal. Ez a legkedveltebb futóverseny, csodálatos környezetben. Hihetetlen népszerűségnek örvend, és hatalmas tömegeket vonz. Egy ilyen megmérettetésen megjelenni óriási dicsőség a klubnak, hiszen a csapat tagjai napokon keresztül viszik majd a DEAC hírét a Balaton partján és a tó körül mindenhol – fogalmazott a sportvezető.

A DEAC-csapat négy futóból, két kerékpáros kísérőből és egy sofőrből áll. A debreceni különítmény május 5-én, reggel 7 óra 35 perckor rajtol el a balatonfüredi Annagóra Központból és a tervek szerint 24 órán belül ugyanott ér célba. Ehhez pontosan 211 kilométert kell megtenniük a tagoknak. A hatalmas táv miatt a versenyt alapos, közös tervezés előzte meg. Korpás István csapatvezető elmondta, hogy a távot felosztották egymás között.

- Mindenkire 45-60 kilométer közötti táv vár. De ezt nem egyben futjuk, hanem résztávokra osztottuk, mert azt reméljük, hogy így gyorsabbak lehetünk. Fejenként ötször fogunk futni nagyjából 10 kilométereket. A tervek szerint mindenki háromszor megy nappal és kétszer éjszaka, így ugyanúgy megélheti a melegben futást és a hidegebb esti kilométereket – részletezte a csapatvezető.

Korpás István hozzátette: május 6-án hajnalban, az előre megadott 24 órás szintidő előtt szeretnének célba érni. Szándékosan úgy tervezték meg a távokat, hogy az a csapattag fussa az utolsó szakaszt, aki ilyen volumenű versenyen még nem vett részt.

- Ő fogja megélni azt, hogy milyen, amikor átveszi a chip-et az utolsó szakaszon, és tudni fogja, hogy a nyolc kilométer végén már várja a befutó. Ott már mi is várjuk és egyszerre fogunk befutni, de szerintem nagyon jó érzés lesz neki, hogy az utolsó kilométereket a csapatnak ő szerzi meg – mondta a DEAC terepfutója.

A csapat tagjai hangsúlyozták: hagyományt szeretnének teremteni az idei futással, céljuk, hogy jövőre akár még több egyetemi csapat indulhasson az Ultrabalatonon.

A csapat tagjai:

Korpás István csapatvezető (futó, Kancellária ISZK)

Mayerné Tóth Judit (futó, Klinikai Központ Nephrológiai Tanszék)

Sárkány Szilvia (futó, Közbeszerzési és Beszerzési Igazgatóság, Egészségügyi Beszerzési Osztály)

Török-Tőzsér Judit (futó, Klinikai Központ Intézeti Gyógyszertár)

Vetési Viktória (kerékpáros kísérő, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika)

Lovas Zsolt (kerékpáros kísérő, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika)

Korpásné Szűcs Melinda (sofőr, DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár)

 

Sajtóközpont - PKZs