DE Műszaki Kar: piacképes diploma

Kelet-Magyarország kiemelkedő műszaki felsőoktatási központja a Debreceni Egyetem Műszaki Kara, ahol európai színvonalú laborok és kihelyezett tanszékek szolgálják a gyakorlatorientált, munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzéseket. A hallgatók többsége már állásajánlattal a zsebében záróvizsgázik a karon.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara (DE MK) nyolc alapképzést kínál a felvételi előtt álló fiataloknak, akik építészmérnök, építőmérnök, műszaki menedzser, gépészmérnök, járműmérnök, mechatronikai mérnök, környezetmérnök és repülőmérnök szakokra jelentkezhetnek. A Bsc-diplomával rendelkezők építész, gépészmérnök, környezetmérnök, létesítménymérnök, mechatronikai mérnök, műszaki menedzser, sportmérnök, településmérnök, valamint villamosmérnök mesterszakok közül választhatnak.

 
- Miközben szinte az összes hazai felsőoktatási intézményben enyhén mérséklődik az utóbbi években a műszaki képzésekben résztvevők száma, addig a Debreceni Egyetem Műszaki Kara iránt nem csökken az érdeklődés, most is 3 ezer körül alakul hallgatóink száma. A 2022/2023-as tanévre 470 jelentkezőt vettünk fel – ismertette a kar dékánja.

 
Husi Géza hozzátette: az ismeretek gyakorlatban történő elsajátítását remekül szolgálják a különböző cégeknél működő kihelyezett tanszékek, melyekből már 9 létesült ipari partnereik támogatásával.  

Az intézmény műszaki tanárokat is képez, a nem magyar anyanyelvű hallgatóknak pedig 11 szakot kínál. Külföldi hallgatóik száma meghaladja az ezret, legtöbben Afrikából és Ázsiából érkeznek.   

Több mint 30, mérnök-továbbképzést szolgáló képzés is elérhető a Műszaki Karon. A legtöbb ezek közül szakmérnöki, mint például a műanyag technológiákkal, a modellezéssel, a minőséggel, vagyis a TQM-el és a LEAN vállalatirányítási módszerrel foglalkozó, de választható a vasúti pályaépítő szak is.  

- Meglévő szakjainkat – elsősorban a Debrecenben letelepedett járműipari cégek és egyéb vállalatok igényeihez igazítva – újabb specializációkkal egészítjük ki. Követjük a munkaerőpiac változásait, rendszeresen egyeztetünk a cégvezetőkkel, így döntjük el, hogy például hány gépészmérnököt vagy környezetmérnököt képezzünk – magyarázta a dékán.    

Husi Géza arról is beszámolt, hogy a kar eszközállománya az utolsó tíz évben óriási fejlődésen ment keresztül, a laborok felszereltsége, színvonala európai. A mérnöki végzettséggel rendelkező oktatók csaknem 80 százaléka korábban gyakorló mérnök volt, körükben a tudományos fokozattal rendelkezők aránya jóval 50 százalék fölött jár.

- Hallgatóink kétharmada úgy jön záróvizsgázni, hogy már tudja, hol fog elhelyezkedni. Képzési rendszerünkben ugyanis nagyon nagy szerepet kap az önálló projekt-, illetve szakdolgozat tervezés, ezért, aki csak teheti, vállalati témákat dolgoz fel. Így sokakat már ebben a fázisban megismernek, megkedvelnek a cégek, de a többiek esélyei is biztatóak. Ráadásul a műszaki pályák általában jól fizetettek – emelte ki a kari vezető.  

 
Friss műszaki diplomával multinacionális cégeknél és kisvállalkozásoknál egyaránt lehet munkát találni, de akár egyéni vállalkozásba is tudnak kezdeni a végzettek.  

A hallgatókat a tanulás mellett sok szabadidős program is várja a debreceni Műszaki Karon, magas színvonalú a sportélet és számos kulturális rendezvényt kínálnak. Elsősorban hozzájuk kötődik a DEAC motorsport szakosztálya, ahol különböző járművekkel lehet versenyezni.   

 
Sajtóközpont - OCs