Családbarát díjat kapott a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály

Családbarát Kórházi Osztály címmel ismerték el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Hospice-Palliatív Terápiás Osztályát. A díjat a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szakmai zsűrije ítélte oda. Az erről szóló oklevelet a Kórházszövetség 35. kongresszusán adták át.

Az idei pályázat középpontjában a családok, a betegek, az egészségügyben dolgozók és családjaik fizikai, mentális biztonsága állt, a zsűri ennek alapján választotta ki a nyerteseket.  

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Hospice-Palliatív Terápiás Osztály azért kapta meg az elismerést, mert sokat tett a családbarát munkakörülményekért, a kórházi dolgozók jobb munka-magánélet egyensúlyáért, nagyobb megbecsüléséért, valamint a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálásáért. A szakmai zsűri példaértékűnek találta többek között azt, hogy az osztályon látogatói szoba áll rendelkezésre, amely nem kórházi környezetben teszi lehetővé a családi együttlétet, a betegekhez érkező kisgyerekek, unokák számára pedig játszósarkot alakítottak ki.

Kiemelték továbbá, hogy az osztályon egész nap pszichológus támogatja a családokat, emellett önkéntes képzést szerveznek, hogy a segíteni vágyók minél szakszerűbben tudjanak részt vállalni az ápoltak lelki támogatásában. A különösen terhelt munkakörnyezetben nagy hangsúlyt fektetnek a relaxációra, a kollégák mentális egészségének megőrzésére. Terveik között szerepel terápiás kutya-foglalkozások szervezése és a családokkal közös emlékezés, gyertyagyújtás hagyományának megteremtése. 

A díjat Juhász Árpád főorvos, az osztály vezetője vette át április 21-én, a Kórházszövetség 35. kongresszusának zárónapján.
 
A kórházi osztályok versenyébe idén rendkívül sok induló nevezett be, végül hét vidéki és hat budapesti kórház összesen tizenkilenc osztálya nyert Családbarát Kórházi Osztály díjat. 

Sajtóközpont - CzA