Alkotással a gyógyulásért

Különleges tárlat nyílt a Debreceni Egyetemen. A kiállított tárgyakat, a hímzett táskákat, kerámiákat, vesszőkosarakat ugyanis a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Nappali Rehabilitációs Osztályán gyógyulók készítették. A szervezők a kiállítással a pszichiátriai betegekkel szembeni megbélyegzést szeretnék csökkenteni.

-    A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán az alkotás a gyógyító munka kiemelten fontos része. Az alkotási folyamat a képességfejlesztés egyik lépcsője, erősíti a betegekben a hasznosság érzését, ugyanakkor a pozitív szokásrendszer kialakítása feltöltődést is adhat számunkra a mindennapi életükben. Az pedig, hogy műveiket be is mutathatják, enyhítheti a pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzését. A nagyközönség láthatja, hogy ők is képesek csodálatos, maradandó dolgokat alkotni – mondta a hirek.unideb.hu-nak Móré E. Csaba, a DE Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika szakmai koordinátora. 

A nappali komplex pszichiátriai rehabilitációs munka több mint 25 éve zajlik a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Kenézy Gyula Campusán. A rehabilitációban elsősorban gyógyulófélben lévő betegek vesznek részt. Komplex és egyénre szabott program szerint zajlik a terápia, amelynek egyik része a csoportfoglalkozás.

Tartanak kézműves foglalkozásokat is, ahol a betegek természetes anyagokkal dolgoznak, vesszőt és szalmát fonnak, agyagoznak, szőnek, varrnak. Ezekből állították össze a Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézetében nyílt kiállítás anyagát.  

-    Az orvosok a klinikán és a fiatalok az intézetben megkapták azt a tudást, amivel segíthetik a rászorulókat. Az a feladatuk, hogy segítsenek olyan élményt és olyan életfeladatot találni, amellyel jobbá tehetik az életüket. Ez egy hatalmas nagy kihívás – emelte ki Keményfi Róbert, a DE Bölcsészettudományi Kar dékánja a kiállítás hétfői megnyitóján. 

Idén először a tárlat megnyitóját a Zeneművészeti Kar Liszt termében tartották, ahol bemutatkozott a Nappali Kórház Csepűrágó Társulata, valamint a Pszichológiai Intézet és a Nappali Rehabilitációs Osztály közös énekkara. 

-    Csak a helyszín változott, a vendégszeretetünk nem, ugyanazzal az odafigyeléssel és örömmel fogadjuk az ide érkezett betegeket, orvosaikat és segítőiket, mint korábban. Ugyanolyan kedvvel járnak hallgatóink is a klinikára szakmai kompetenciájukat, emberismeretüket fejleszteni, abban fejlődni. Arra buzdítok mindenkit, hogy tekintse meg a kiállított tárgyakat, amelyek önkifejezési formák, és a külvilághoz való kapcsolódást is jelentik a klienseknek – hangsúlyozta köszöntőjében Molnárné Kovács Judit, a DE BTK Pszichológiai Intézet igazgatója. 


A tárlat május 10-ig tekinthető meg a Pszichológiai Intézet könyvtárában. A kiállított tárgyak meg is vásárolhatók, a bevételből a Nappali Rehabilitációs Osztályt támogatják.  

Sajtóközpont - CzA