Világelitben a Debreceni Egyetem

Bekerült a legjobb kétszáz közé a Debreceni Egyetem gyógyszerészeti képzése, a hazai felsőoktatásban pedig itt a legerősebb a biológiai képzés. Emellett orvos-, agrár-, valamint természettudományban is a világ legjobb egyetemei közé sorolja az intézményt a legfrissebb QS-rangsor.

Nyilvánosságra hozta a legújabb, képzési területek szerinti világrangsorát a Quacquarelli Symonds (QS). Az eredmények alapján a Debreceni Egyetem két képzési területen öt oktatási programmal képviselteti magát a felsőoktatási világelitben.

Csernoch László tudományos rektorhelyettes a lista átfogó szempontrendszerét hangsúlyozta az intézmény idei eredménye kapcsán.

- A sokféle hazai és nemzetközi felsőoktatási rangsor között számunkra különösen fontos a QS által összegyűjtött és közzétett lista, hiszen egyrészt a tudományos eredményeink nemzetközi súlyát, hatását mutatják, másrészt a munkáltatói elégedettséget mérik az egyetem által kibocsátott hallgatókkal, így tehát a képzésünk színvonalát is minősítik – fogalmazott Csernoch László.

A most kiadott rangsorban az orvos- és egészségtudományi képzési területen az orvosképzés, a gyógyszerészeti képzés és a mezőgazdasági képzés kapott helyet a legjobbak között, míg a természettudományi képzési területen a kémiai és a matematikai képzések révén szerepel a 27 ezres hallgatói létszámú Debreceni Egyetem a legjobbak között.

A debreceni gyógyszerészeti képzés jelentősen javított a tematikus világranglistán elfoglalt tavalyi pozícióján, idén már a legjobb kétszázba (151-200.) rangsorolták a lista készítői. Stabilan őrzi megszerzett pozícióját a mezőgazdasági képzés (151-200. hely), az orvostudományi képzés (a 201-250. közötti sávban található) és a biológiai képzés (301-350. hely) is. Ez utóbbi vonatkozásában a magyar egyetemek között az első helyen áll a DE, míg az itt folyó kémiai képzést a 451-500. helyre rangsorolták. Maga a természettudományi képzési terület is javítani tudott a korábbi pozícióján, ebben a kategóriában a világ legjobb 500 felsőoktatási intézménye között tartják nyilván a Debreceni Egyetemet.

A rangsort készítő brit cég ezúttal öt – művészet- és bölcsészettudományi, műszaki, orvos- és egészségtudományi, természettudományi, társadalomtudományi – képzési terület negyvenhat oktatási programját rangsorolta. A világrangsor összeállításakor négy szempontot vettek figyelembe a rangsor készítői: a tudományos körökben szerzett hírnevet, a munkáltatói véleményeket, a felsőoktatási intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, továbbá az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations).

Sajtóiroda