A tudomány ünnepe a GYGYK-n

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából konferencián mutatták be legújabb kutatási eredményeiket és tudományos munkájukat a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar frissen doktorált, valamint fokozatszerzési eljárást megkezdett oktatói. A rendezvény keretében átadták a Kertész László- és a Gólya Ösztöndíjakat is.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar tudományos tevékenysége összetett és szerteágazó. Ezt a sokrétű kutatói munkát szerették volna bemutatni a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében megszervezett konferencián – hangzott el az eseményen.

- A kar hallgatói közül évről évre egyre többen szereznek doktori fokozatot, a fiatal kutatók, oktatók új és modern szemléletet hoznak a tudományos tevékenységünkbe. Ez némiképpen generációváltást is jelent karunk életében, ami hosszútávon kihat oktatásunkra, hiszen az eredmények a későbbiekben beépülnek a képzési anyagainkban is. A tudománynapi konferencia éppen ezért kiemelkedően fontos, idén először az oktatók mellett a hallgatók is bemutatják eredményeiket. Kutatási tevékenységükről külön szekcióban adnak számot, készülve a diákok országos tudományos megmérettetésére – mondta a rendezvény megnyitóján Gortka- Rákó Erzsébet, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja.

A konferencián egyebek mellett szó volt az alkalmazott zeneterápiáról, a különleges nevelőszülői feladatokról a gyermekvédelemben, a hagyományok szerepéről a fiatal roma értelmiségiek társadalmi érvényesülésében, valamint kockázatokról és krízisekről a szociológus szemével, illetve arról, hogy milyen hatása van a magaskultúrának a tanulmányi eredményességre Magyarország északi régióinak egyetemein. A délutáni előadásokon a kar senior kutatói mutatták be aktuális kutatásaikat.

- A Magyar Tudomány Ünnepének célja, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsa a tudományos munkára, a kutatói tevékenységre, megmutassa azt, hogyan járul hozzá az a hétköznapi élethez. A hallgatók, a fiatal kutatók számára pedig példát, illetve mintát mutat leendő tudományos pályájukkal kapcsolatban – emelte ki Biczó Gábor tudományos dékánhelyettes.

A rendezvényen átadták a Kertész László Ösztöndíjat, amelyet idén Gyürky Anna II. éves gyógypedagógus hallgató vehetett át Kiss Attilától, Hajdúböszörmény polgármesterétől. Ebben az évben minden eddiginél több elsőéves hallgatónak ítélték oda a Gólya Ösztöndíjat, tizenhatan részesülnek a kari támogatásban két tanulmányi féléven keresztül.  


Sajtóközpont - ÉE