Területfejlesztési tudományos együttműködés

Tizenhárom felsőoktatási intézménnyel – köztük a Debreceni Egyetemmel – működik együtt a területfejlesztés jogterületeinek tudományos hátterén a területfejlesztési miniszter. Az erről szóló partnerségi megállapodást a DE részéről Szilvássy Zoltán rektor írta alá.

- Megpróbáljuk újra bevezetni a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét – hangoztatta a területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten. Navracsics Tibor erről annak kapcsán beszélt, hogy a területfejlesztés jogterületein folytatott tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött tizenhárom felsőoktatási intézménnyel.

A miniszter közölte: azt reméli, hogy a megállapodás olyan távlatos párbeszéddé alakulhat át, amelynek eredményeként együtt formálhatják Magyarország stratégiai irányait, köztük azokat, amelyeknek területfejlesztési vonzatuk van. Utalt arra, hogy a megállapodások első körének aláírására olyan felsőoktatási intézményeket hívtak meg, amelyek modellváltók, vagy legalábbis speciális státuszúak, továbbá földrajzi fekvésük vagy képzési profiljuk miatt különösen meghatározók.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a hirek.unideb.hu-nak elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy a Debreceni Egyetem is részt vesz ebben a feladatban, és egyúttal visszaigazolása az elmúlt évek munkájának, hiszen az intézmény korábban is fontos küldetésének tekintette a régió fejlesztését.

- A Debreceni Egyetem harmadik missziós tevékenysége keretében mindig is nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy az intézményben felhalmozott tudás a térség lakosságát is szolgálja. Az intézmény a stratégiai fontosságú területeken ágazati kabineteket hozott létre, melyek az iparvállalatokkal és pénzintézetekkel együttműködve szolgálják a térség ipar- és gazdaságfejlesztését és hozzájárulnak a lakosság jóllétéhez. Ugyanezen célok elérését szolgálja a most aláírt tudományos együttműködés, mely a területfejlesztés jogtudományi kérdéseiben nyújt segítséget – fejtette ki Szilvássy Zoltán professzor.

Az együttműködési megállapodást a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, az Edutus Egyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a Neumann János Egyetemmel, a Nyíregyházi Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel kötötte meg a miniszter.

 

MTI/Sajtóközpont