A térinformatika újdonságairól tanácskoznak

A legmodernebb térinformatikai technológiákról és módszerekről, illetve azok felhasználási lehetőségeiről osztják meg tapasztalataikat a szakemberek a Debreceni Egyetemen csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozáson. A 14. Térinformatikai Konferencián több mint nyolcvan előadás hangzik el és tizenöt kiállító cég mutatja be termékeit, szolgáltatásait.

Az elmélet és a gyakorlat találkozása a térinformatikában – ezzel a mottóval rendezik meg a kétnapos konferenciát a Debreceni Egyetemen. Az eseményre több mint százötven szakember érkezett, akik megismerhetik a legmodernebb eszközöket, a legfrissebb fejlesztéseket és tudományos eredményeket. 

- Ugrásszerűen megnőtt a térbeli adatok elérhetősége és mennyisége. Ez pedig azért fontos, mert ezek az adatok a tervezés alapeszközei. Az önkormányzatoknál segíthetik például az útépítések, a nagyobb beruházások vagy a tömegközlekedési útvonalak tervezését. A konferencián az adatok előállítói és a felhasználók is részt vesznek, tapasztalatot cserélhetnek, a kiállító cégek pedig eszközeiket, szolgáltatásaikat kínálják a résztvevőknek – ismertette Szabó Szilárd, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézet igazgatója. 

A konferencia csütörtöki megnyitóján Ailer Piroska mobilitási és járműipari képzési központ létrehozásáért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte: a Debreceni Egyetemen a különböző szakterületek kutatói gyakran közös témákon dolgoznak, együtt keresik a megoldást a felmerülő problémákra. A tudomány így nagymértékben fejlődik az interdiszciplináris határterületeken. Ebbe a sorba illeszkedik a sokrétű tudományterület, a térinformatika is.   

- A térinformatika a társadalom széles körének nyújt lehetőséget a térbeli kérdések megválaszolására, tervezésre vagy optimalizálásra. A lehetőségek elérésében a kutatók, fejlesztők játsszák a főszerepet, lehetővé téve a társadalom, az ipar, a gazdaság szereplői számára az eredmények és az új technológiák széleskörű felhasználását. A konferencia előadásai a térinformatikai kutatóműhelyekben folyó úttörő munkát mutatják be. Reményeim szerint a fejlesztési tevékenységek eredményeit a gyakorlatban széles körben hasznosítják a közeljövőben – emelte ki a rektorhelyettes. 

Dobi Csaba, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának jegyzője hangsúlyozta, hogy a legújabb térinformatikai módszereket, eszközöket döntéstámogató rendszerként igyekeznek beépíteni a mindennapi tevékenységbe a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében.   


A kétnapos rendezvényen a plenáris előadások mellett 12 szekcióban (10 magyar és 2 angol nyelvű) több mint 80 előadás hangzik el. A résztvevők többek között a térinformatika építésügyben való alkalmazásáról, a hazai katonai térképészet nemzetközi szerepvállalásáról, a képfeldolgozás és az űrfelvételek idei újdonságairól, a mesterséges intelligenciáról, az agrár-térinformatikai és hidrológiai vonatkozásokról (adatgyűjtő eszközök a precíziós mezőgazdaságban, földközeli távérzékelés az agráriumban), illetve a korszerű térinformatikai technológiákról és módszerekről hallhatnak. 


Sajtóközpont- CzA