Tanévzáró a Szenior Egyetemen

Idén már hatodik tanévét zárta a Szenior Egyetem, amely a Debreceni Egyetem (DE) harmadik missziójának keretében nyújt tájékoztatást az intézmény tudományos újdonságairól szépkorú hallgatók számára. Pénteken Matematika a mindennapokban címmel Bérczes Attila professzor, a Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszék vezetője tartott évadzáró előadást.

Az érdeklődők a matematika egyik különleges területébe, a kriptológiába, vagyis a titkos és védett kommunikáció tudományába kaphattak betekintést az ókortól kezdve a mai mindennapokig, amikor az elektronika többek között olyan területeken határozza meg életünket, mint a banki tranzakciók, az elektronikus kereskedelem, a digitális aláírás vagy akár az online szavazórendszerek működése.

A DE Oktatási Főigazgatóság és a Bölcsészettudományi Kar (BTK) közös szervezésében hat éve indított program célja nem változott az évek során: támogatja az élethosszig tartó tanulást, emellett az idősebb korosztály számára a rendezvények az ismeretszerzésen túl egyben a társasági élet lehetőségét is biztosítják.

- Az egyetemektől jó értelemben elvárt az úgynevezett harmadik misszió teljesítése is, vagyis hogy mindazzal a szellemi kinccsel, amellyel a tudomány, a kultúra területén rendelkezik, ne csak a falakon belül találkozzanak az emberek – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pósán László, a DE BTK Történelmi Intézet professzora.

A Szenior Egyetem szakmai vezetője kiemelte, hogy a misszió teljesítésének több metodikája is sikeres az intézményben.

- Ilyen az országban egyedülálló yoUDay, ami az egyetem valamennyi hallgatóját, tanárát és dolgozóját szólítja meg, az országos, sőt mára már nemzetközi kitekintésű Campus Fesztivál, amelyhez az intézmény is biztosítja a rendezéshez szükséges hátteret, a Science Café, ami kiviszi a tudományt az egyetem falain kívülre és az érdeklődők különböző tematikus előadásokat hallhatnak, és ebbe a sorba illeszkedik a Szenior Egyetem, ami épp fordítva működik, hiszen ide várja a városból a szépkorúakat – sorolta Pósán László.

A Szenior Egyetem elmúlt hat tanévének statisztikája – 63 előadás, csaknem kétezer regisztrált résztvevő – is mutatja, hogy a programok iránt töretlen az érdeklődés.

A program az első négy tanévben pályázati támogatással valósult meg „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosítószámú projekt keretében. Mivel az intézmény fontosnak tartotta a sikeres sorozat folytatását, így az az elmúlt két tanévben már egyetemi finanszírozással folytatódhatott.

Idén a tudományos újdonságok mellett aktualitások is napirendre kerültek: Debrecen város gazdasági fejlődéséről és terveiről Papp László polgármester tartott prezentációt, Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy pedig az orosz-ukrán háborús helyzetet elemezte. A szervezők nem feledkeztek meg a jubileumokról sem, Zsoldos Attila akadémikus az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójáról emlékezett meg, a Kárpát-medencei Magyartanárok Egyesületének elnöke, Takaró Mihály pedig Petőfi szerelmei címmel tartott előadást.

Természetesen a hallgatók magas részvételi aránya mellett a vállalkozó kedvű előadók jelentkezésében és az egyetem tudományos újdonságaiban sincs hiány, így biztosak lehetünk abban, hogy a 2023/24-es tanévben is folytatódhat a Szenior Egyetem előadás-sorozata a Debreceni Egyetemen.

 Sajtóközpont - BZs