Sportos virágkarnevál

Táncoló „kenguruk”, bringások sárga pólóban, szurkolók elektromos virágkocsin – egyedi ötletekkel indult a Debreceni Egyetem a karneválon.

Több mint kétszázan öltötték magukra a Debreceni Egyetem pólóját, hogy egy óriási csapatot alkotva bringázzanak végig a virágkarnevál útvonalán augusztus 20-a reggelén. Az intézmény oktatói, egykori és jelenlegi hallgatói – köztük több külföldi diák –, valamint családtagjaik virágokkal feldíszített kerékpárokkal vonultak fel. Idén először az egyetem kerékpárkölcsönző flottáját, az UniBike-ot is lehetett használni, így azok is tekerhettek, akiknek nincs saját biciklijük.

A kerékpárosok után az egyetem különleges, elektromos hajtású virágkocsija kapott főszerepet, melynek alapját a Műszaki Kar oktatói és hallgatói fejlesztették és építették. Az egyetem 2008-ban csatlakozott elsőször a virágkarneválhoz, így idén már kilencedik alkalommal indított kocsit. Mivel 2016-ban két kiemelkedő sporteseményt is rendeztek – a labdarúgó Európa-bajnokságot és az olimpiát –, ezért az intézmény,  a Testnevelési Egyetemmel közösen, a sportot választotta a kompozíció központi témájául.

- A visszajelzések alapján rendkívül népszerű volt a Debreceni Egyetem szurkolókat ábrázoló virágkocsija, melyért emléklapot kapott az intézmény. A kompozíciót, amivel a sport összetartó, összekötő erejét szerettük volna megjeleníteni, Pikó Sándor tervezte és kivitelezte – tájékoztatott Rőfi Mónika, a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ vezetője.

A virágkocsit ezúttal a Kenguru Tánc Sportegyesület csaknem 100 fős csoportja kísérte. Az egyesület tagjai – akik között a Debreceni Egyetem dolgozóinak gyermekei, illetve jelenlegi és leendő hallgatói is szerepet kaptak - első alkalommal léptek fel a karneválon. A táncosok nemzeti színű öltözetben adták elő az egyetemi kompozíció témájához illő látványos koreográfiájukat.


A Debreceni Egyetem idén rendezvényhelyszínként is szerepet kapott a Karneváli Héten. Augusztus 18-án és 19-én hazai és külföldi tánccsoportokat láthatott a közönség az Egyetem téren. A Főépület öt nagyszerű művész segítségével szinte életre kelt a 3D mapping fényfestésnek köszönhetően. Augusztus 20-án este pedig ismét az egyetem előtti parkból lőtték fel a tűzijátékot.

A Debreceni Egyetem virágkarneváli kompozíciója a Karnevál Éjen is bemutatkozott a Nagyerdei Stadionban, majd augusztus 21-én a városháza előtt csodálhatta meg a közönség. Azoknak sem kell azonban búsulni, akik lemaradtak róla, hiszen szeptember 28-án az intézmény első nagyszabású évindító rendezvényén, a yoUDay-en újra látható lesz a különleges virágkocsi.

Sajtóiroda-TB