Példaértékű összefogás a mentőszolgálattal

Az ország egyik legnagyobb mentőállomása szoros kapcsolatot ápol a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával. Ennek köszönhetően a betegek európai viszonylatban is kiemelkedő ellátást kaphatnak – hangzott el a Debreceni Mentőállomás ötven évvel ezelőtti alapítását ünneplő jubileumi eseményen.

Az Országos Mentőszolgálat hetvenöt évvel ezelőtti alapítása után negyed évszázaddal jött létre a debreceni állomás, melynek a Debreceni Egyetemmel is közös a múltja. Negyven évvel ezelőtt, 1982-ben a mentőállomáson és a Debreceni Egyetemen kezdték először oktatni a sürgősségi, életmentési orvostant, ezzel országosan is jelentős eredményeket ért el az együttműködés, mely napjainkban is szoros szakmai kapcsolaton alapul.

- A 2021 januárjában elkezdődött klinikai integráció idején is nagy szükség volt erre a szoros együttműködésre, hiszen azáltal, hogy az ország egyik legnagyobb volumenű egészségügyi ellátórendszere jött létre, fontos volt, hogy a betegellátás minősége is jelentős mértékben javuljon. A színvonal növelésében, a betegirányítási folyamat egyszerűsítésében, a gazdaságosabb működés érdekében az Országos Mentőszolgálattal ápolt régi jó kapcsolataink is sokat segítettek. Az összefogás kapcsán elég csak arra gondolni, hogy ennek köszönhetően jöhetett létre az ország első önálló sürgősségi klinikája és az alapellátási ügyelet – hangsúlyozta a megemlékezésen tartott beszédében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az ünnepi eseményen kiemelte: a Debreceni Mentőállomás ellátási területén mintegy 350 ezer ember él, idén már több mint 30 ezer esetet láttak el. Csató Gábor szavai szerint az állomás a legnagyobb és a leginnovatívabb, a legjobban felszerelt az egész országban, az Országos Mentőszolgálat és a Debreceni Egyetem között évtizedek óta fennálló együttműködést pedig példaértékűnek nevezte. Mindemellett figyelemre méltó a szakma iránti magas szintű elkötelezettség is a főigazgató szerint.

A debreceni mentőállomás 1972 óta működik jelenlegi helyén, abban az évben költözött át a Péterfia utcáról a Külsővásártérre.

A hétvégén rendezett jubileumi ünnepségen Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezető mentőtisztje a város elismerő oklevelét vehette át Puskás István alpolgármestertől.

A mentőállomás bejárata mellett emléktáblát avattak, majd a mentős szakemberek először egy retró mentési bemutatót tartottak, utána pedig egy súlyos sérült modern protokollnak megfelelő, szimulált ellátását figyelhették a résztvevők. 

Az ünnepi alkalomhoz kapcsolódóan a sürgősségi ellátás aktualitásairól a stroke témakörében Oláh László egyetemi tanár, a DE KK Neurológiai Klinika Igazgatója, kardiológiai vonatkozásban pedig Fülöp László egyetemi adjunktus, a DE KK Kardiológiai Klinika intenzív osztályának vezetője tartott előadást.


Sajtóközpont