Egyetemi innováció, olasz hagyomány

A Debreceni Egyetem egészség- és élelmiszeripari kutatásait hasznosítaná termékeiben a nagymúltú olasz édességgyártó vállat, a Fabbri 1905 S.pA.

Az újfehértói fürtös meggy a cellulóz kivonását követően kimagasló élettani jelentőséggel bír, a tehéntej pedig természetes módon képes a saját Omega 3 és 6 zsírsavtartalmának növelésére – állapították meg a Debreceni Egyetem kutatói. Az innovatív kutatási eredményeket eddig már többféle élelmiszeripari terméknél is hasznosították a szakemberek, most pedig egy nagymúltú olasz édességgyártó vállalat figyelmét keltették fel. A 111 éves Fabbri Fabbri 1905 S.pA egy olyan élelmiszeripari vállalat, amelyik italokhoz, fagylaltokhoz, édességekhez és cukrászati termékekhez gyárt alapanyagokat.

- Nagyon meglepett, amikor Olaszországban találkoztam Szabó László miniszterhelyettessel, és szóba került, hogy milyen tudományos eredményeket értek el a Debreceni Egyetemen a meggy és a tejtermékek kutatásában. Véletlen egybeesés, hogy vállalatunk legfontosabb terméke, amely az egész világon ismertté tett minket, az ugyancsak meggyből készül, melyet egy szirup formájában tartósítunk. Ennek a meggykészítménynek a receptje a dédnagymamámtól származik, több mint 100 éves – mesélte Nicola Fabbri. Az olasz vállalat tulajdonosa és ügyvezető igazgatója csütörtökön tárgyalt az együttműködési lehetőségekről Szilvássy Zoltán rektorral.

- Azért jöttünk, hogy az egyeztessünk a Debreceni Egyetemmel történő együttműködés területeiről és módjáról. Mi egy olyan terméket szeretnénk létrehozni, melynek az alapját a tej és a meggy adja, és különleges beltartalmi értékekkel bírnak mind táplálkozástani, mind egészségügyi szempontból – mondta el Nicola Fabbri.

Szilvássy Zoltán szerint a Debreceni Egyetem kutatási és fejlesztési kínálata tökéletesen illeszkedik az olasz vállalat igényeihez.


- Nekik egy olyan egyetemre van szükségük, amely megfelelő élelmiszerprototípusokat tud előállítani, és klinikai körülmények között tudja vizsgálni a termék élettani hatásait, a Debreceni Egyetem pedig pontosan ilyen. A termékjelölteknél – folyamatos kutatásharmonizáció és egyeztetés mellett – elvégezzük a prototípusig történő fejlesztést, ha pedig valamelyik piacképes lesz, akkor azt utána ők gyártják – magyarázta Szilvássy Zoltán rektor.

Az egyetem és a cég szakemberei a közeljövőben újabb egyeztetésen hangolják össze a közös munka részleteit.

Sajtóiroda - TPL