Segítség a külhoni magyaroknak

Újabb két évre választotta első elnökhelyettesévé Jávor Andrást, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadóját a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága. Az egyetemi professzor többek között a magyar felsőoktatás külhoni képzéseinek erősítésén dolgozik tovább.

A bizottság 2013-as megalakulásával a határon túli magyar felsőoktatási intézmények is véleményt nyilváníthatnak a felsőoktatással kapcsolatos magyarországi elképzelésekről, a Rektori Konferencia ugyanis a mindenkori oktatási kormányzat tanácsadó testülete hazánkban.

A bizottság július 5-én megtartott tisztújító ülésén elnököt és elnökhelyetteseket választottak. A testület döntése alapján az első elnökhelyettesi posztot Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója fogja betöltetni a következő két évben is.

- Már 14 éve dolgozom a határon túli magyar felsőoktatási képzések létrehozásán és fejlesztésén. A mostani megbízásom az eddigi munkám eredményének elismerése, valamint a határon túli felsőoktatási intézmények rektorai és dékánjai részéről megszavazott bizalmat is jelenti a számomra. A magyar identitás mindig is fontos volt, ezért hoztunk létre kihelyezett képzéseket – csak a Debreceni Egyetem működtetésében tíznél több szakon –, hogy a magyarságot a szülőhelyén tartsuk, felnőhessenek diplomás, anyanyelvüket szakmai területen is használó nemzedékek. Szükség van a külhoni képzések létrehozására, mert a határon túli magyarság körében minden szomszédos országban a magyar diplomások aránya a lakosság számához viszonyítva jóval alacsonyabb szinten van. Célunk az is, hogy a partnerintézményekben minél több minősített oktató jelenjen meg, és vegyen részt az oktatásban ezekben a kihelyezett szakokban. Munkájuk a jövőben lehetővé teheti, hogy közös diplomát tudjunk kiadni a határon túli hallgatóknak. Szeretnénk, hogy a partnerintézmények, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a továbbiakban elnyerje a szak önálló romániai és ukrajnai akkreditációját, és magyar nyelven adhassa ki ezeket a diplomákat, akár kettős diploma formájában – sorolta a hirek.unideb.hu-nak Jávor András professzor.

A bizottság elnökének Csernicskó Istvánt, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát választották meg.

Sajtóiroda - BZ