Újraindul a kölcsönzés a DEENK-ben

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően április 8-tól korlátozott formában újra biztosítja valamennyi egységében a kölcsönzés lehetőségét a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK).

A kért dokumentumokat a könyvtár elektronikus katalógusából lehet kiválasztani, ezt követően az online leadott igények szerint a DEENK munkatársai összeállítják a könyvcsomagokat, amelyeket az adott egység előtt lehet átvenni nyitvatartási időben a kérést követően akár már 30-120 percen belül. Természetesen ehhez szükséges az olvasójegy, valamint fontos a biztonsági előírások betartása, így a szájmaszk viselése is.

A kikért dokumentumok két napig maradnak a pultoknál, ez követően, amennyiben nem jelentkezett értük az olvasó, visszakerülnek a raktárba.

A kölcsönzéssel kapcsolatos valamennyi információ elérhető a https://lib.unideb.hu/hu/covid-19-szolgaltatasaink oldalon.

- Örömmel és felkészülten vártuk az újranyitás első fokozatát, hiszen a bölcsészet-és humántudományi kutatásokban, a hallgatók számára pedig a szakdolgozatok készítésének jelenlegi időszakában különösen kritikus a nyomtatott dokumentumok elérése. Ez ismét lehetővé vált a korábban megszokott online kikéréssel és a könyvtáraink ajtajában történő könyvcsomag-átvétellel – mondta az újranyitással kapcsolatban a hirek.unideb.hu portálnak Karácsony Gyöngyi

A DEENK főigazgatója kiemelte: az elmúlt 12 hónapban erős fókuszt helyeztek az online információforrásokra, és kiépítették az egyetemi polgárok részére a jogszerű digitális másolatszolgáltatást is, amelynek népszerűségét mutatja, hogy a március 22-i indulás óta már több mint 100 felhasználó kérését teljesítettük.

A könyvtár az elmúlt egy év során folyamatosan bővítette gyűjteményeinek online elérhetőségét, amelyekben az „Otthoni elérés” beállításával a home office-ban dolgozó, tanuló könyvtári tagok is böngészhetnek az adatbázisokban.

Ezek egyike régi útleírásokat és térkép-különlegességeket tartalmaz, amelyeket április 9-én, a Földrajz Éjszakáján a nagyközönség is megismerhet egy Facebook eseménynek köszönhetően. A Nemzetközi Földrajzi Unió programjának hazai eseményeit a Magyar Földrajzi Társaság koordinálja, a programhoz idén első alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára.


A DEENK eseményének Facebook-oldala: https://fb.me/e/495piQQON

Sajtóiroda – BZs