Meghosszabbított vizsgaidőszak

Két héttel tovább tart a Debreceni Egyetemen a vizsgaidőszak azoknak a hallgatóknak, akik részt vesznek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A döntés az intézményben összesen közel kilencszáz diákot érint, ők többségében orvosi és egészségtudományi képzéseken tanulnak.

Országosan eddig több mint ötezer egyetemi hallgató vett részt a járványügyi védekezésben, a Debreceni Egyetemen is sokan vállalták önként, hogy segítenek az egészségügyben dolgozóknak.  A kormány döntése alapján nekik két héttel tovább fog tartani a vizsgaidőszak annak érdekében, hogy teljesíteni tudják az aktuális félévet.

A fiatalok kórházakban, szociális intézményekben, iskolákban valamint a mentőszolgálatnál vállaltak munkát. A DE több karáról, így az Általános Orvostudományi Karról, a Fogorvostudományi Karról, a Gyógyszerésztudományi Karról, a Népegészségügyi Karról, az Egészségügyi Karról és a Műszaki Karról is jelentkeztek tanulók.

Az eddigi adatok alapján önkéntesként, vagy a kormányhivatal kirendelésére a DE mintegy 900 hallgatója majdnem 7000 munkanapot, hétvégén kétszáznál is többet töltött el a védekezésben. Az Országos Mentőszolgálatnál csaknem 400 önkéntes hallgató háromezernél is több napot dolgozott, ebből közel 100 napot hétvégén.

A debreceni egyetemisták az Országos Mentőszolgálatnál PCR-teszthez mintavételt, iskolákban, idősotthonokban szociális szűréseket végeztek, valamint kórházakban, klinikákon is dolgoztak. Utóbbi helyeken a betegágy melletti ápolásban, betegellátásban, a lázméréshez, adminisztrációhoz kötött beléptetésben, valamint a call center-munkákban vettek részt.

A védekezésben dolgozó hallgatók munkáját az egyetem beszámítja majd valamelyik későbbi szakmai gyakorlatba, vagy kredtikurzusként is elfogadja azt. A hosszabb ideig tartó önkénteskedés akár mindkét formában elszámolható. A kreditkurzus 2 kreditet jelent, amit a következő félévben írnak majd jóvá a hallgatóknak, emellett a karok extra vizsgalehetőséget is kínálnak az érintetteknek.

Az egyetemisták szerepvállalásukért fizetést és ösztöndíjat is kaptak az Innovációs és Technológiai Minisztérium révén, mindezt a HÖK, az ÁOK, a FOK és a GYTK további ösztöndíjkiegészítéssel támogatja.

A hallgatók önkéntes tevékenysége folyamatos a klinikákon, kórházakban és az OMSZ-nél is.

Sajtóiroda - BZ