Nyári Egyetem télen is

Csaknem 30 országból „érkező" hetven hallgató tíz csoportban igyekszik elsajátítani a magyar nyelvet, vagy tökéletesíteni nyelvtudását az elkövetkező két hétben a Debreceni Nyári Egyetem január 18-29. között szervezett intenzív online kurzusán.

Minden nyáron ösztöndíjasok töltik meg élettel a Debreceni Egyetem kampuszát, 2020 nyarán azonban a járványügyi helyzet miatt – több más eseményhez hasonlóan – ez is elmaradt. Akkor a Tempus Közalapítvány ígéretet tett az intézménynek, hogy az ösztöndíjat elnyert hallgatók számára idén januárjában biztosítják a támogatást, amelyből a Nyári Egyetem megszervezheti online kurzusát.

A 43 Erasmus-ösztöndíjas egyetemista mellett tizennégyen tanulhatnak Debrecen város támogatásával, a többi résztvevő pedig önköltségesen vesz részt a tanfolyamon.

Így tíz csoportban hetvenen sajátíthatják el a magyar nyelvet az elkövetkező két hétben, a korosztályok 19-től 83 évesig képviseltetik magukat.

A diákok 27 országból – Belgiumból, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Egyiptomból, Észtországból, Finnországból, Franciaországból, Hollandiából, Horvátországból, Indiából, Írországból, Japánból, Kanadából, Kínából, Lengyelországból, Litvániából, Malajziából, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Spanyolországból, Svájcból, Szlovákiából, az USA-ból és Új-Zélandról – „érkeznek". A listát 10 fővel a lengyelek vezetik, de népes az orosz, a német és a japán hallgatók száma is.

A program minden nap négy nyelvórával indul, majd délután következnek a kulturális események: szó esik az első héten híres magyar városokról, népviseletekről, tudósokról és feltalálókról, művészekről és híres magyar üdülő- és turistahelyekről egyaránt. A második héten a népszerű magyar ételek, a népdalok, a magyar ünnepek és hagyományok, a népszerű magyar társadalmi és családi események és a hungarikumok kerülnek fókuszba. A választható kulturális programok nyelve magyar lesz, de angol nyelvű közvetítést is biztosítanak a szervezők. Az érdeklődők számára pedig szépkiejtési- és népdaléneklési versenyt hirdetnek szombat délután, az esti társalgóba pedig a magyar nyelven folyékonyan beszélőket várják.

- Nem volt könnyű az átállás a tavalyi évben, a mostani helyzetnek azonban kétségtelenül vannak előnyei – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Szaffkó Péter igazgató. – Azok a nyelvtanulók, akiknek nincs módjuk, vagy lehetőségük utazni, így is elérik a magyaróráinkat, ennek köszönhetően a tavalyi egyhónapos kurzusainkon átlagban 40 nyelvtanuló vett részt – részletezte az ügyvezető.

Az intézmény 2021 nyarán már szeretné hagyományos formában is megszervezni nyelvtanfolyamait, és remélik, hogy a népszerű „Modern Hungary" órákat is meg tudják tartani.

Addig pedig marad az online világ: februártól kezdődnek a szemeszterkurzusok a virtuális térben.

Sajtóiroda – BZs/PE