A Debreceni Egyetem kínálata országosan is kiemelkedő, a nemzetközi rangsorokban elért eredmények pedig a külföldi hallgatók számára még vonzóbbá teszik az intézményt. Az ország egyik legaktívabb hallgatói közössége is Debrecenben van – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Magyarország legjelentősebb felsőoktatási választékával várja leendő hallgatóit az idei általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetem. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a keddi online tájékoztatón kiemelte, hogy az intézmény a legszélesebb képzési palettát nyújtja a felvételizőknek: a következő tanévben 13 képzési területen 72 alapképzési szakra, 84 mesterszakra, 6 osztatlan szakra, tizennégy felsőoktatási szakképzésre és több mint kétszáz szakirányú továbbképzésre lehet jelentkezni, a képzések száma összességében meghaladja a félezret.

- A Debreceni Egyetem a második legnagyobb felsőoktatási intézmény a jelentkezések és a felvett hallgatók számát tekintve egyaránt. Az a célunk, hogy minél jobb kihasználtsággal működjön a képzési rendszer, ezt elősegíti az, hogy az intézményen belül jelen van minden olyan terület, ami hozzátartozik a mindennapjainkhoz és a fejlődés jövőbeni irányaihoz. A Debreceni Egyetem széleskörű választási lehetőséget nyújt, ez is kulcsa annak, hogy évről évre nagy létszámban jelentkeznek hozzánk – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Bartha Elek kiemelte, hogy az intézmény számára a nemzetközi rangsorokban elfoglalt hely a minőség mércéje. Az utóbbi években a DE a legfontosabb nemzetközi rangsorokban jelentős, egyes esetekben 20-25 százalékos előrelépést ért el, több tudományterületen a top 500-ban, top 300-ban  foglal helyet. A rektorhelyettes hozzátette: a külföldi hallgatók száma az ország egyetemei között a legmagasabb, ma már meghaladja a hétezret. Úgy véli, azért választják ilyen sokan az intézményt, jönnek az egyetemre tanulni több ezer kilométer távolságról is, mert itt megkapják az elvárt nemzetközi színvonalú képzést.

Az oktatási rektorhelyettes kifejtette: az egyetem közismert a gyakorlatorientált képzési rendszeréről, több mint másfél ezer különböző ipari , gazdasági és más munkaerőpiaci szereplővel van kapcsolata, a vállalatok aktívan részt vesznek a duális képzésekben is. A rektorhelyettes kiemelte az egyetem kutatási tevékenységét, amellyel a gazdaságfejlesztésben, az ipari termelésben is szerepet vállal a DE. Bartha Elek szerint stabilitás, megbízhatóság jellemzi az egyetemet, a határozott stratégia és jövőkép az intézmény működésének alapja.

A felvételi eljárással kapcsolatban a jelentkezési határidő változatlanul február 15., viszont több újdonsággal is találkozhatnak a jelentkezők.

- Április 19-én kezdődik az ügyintézési időszak, ettől kezdve látják a felvételizők az e-jelentkezési felületen, illetve a tájékoztató emailben azt, hogy szabályos volt-e a jelentkezésük, kell-e valamilyen dokumentumot pótolniuk. Erre, illetve a kiválasztott képzések sorrendjének módosítására július 8-ig, a külföldön érettségizőknek július 14-ig lesz lehetőségük. A 2003. január elseje után szerzett államilag elismert nyelvvizsgákat, a 2006. január elseje után megszerzett érettségi vizsgák eredményeit nem kell feltölteni a rendszerbe, és a 2006. február elseje után szerzett felsőfokú végzettséget, illetve a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevelet sem szükséges igazolni – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója.

Kiemelte, hogy 280 pont alatt most sem lehet bekerülni az alapképzésre, felsőoktatási szakképzésre 240, mesterképzésre pedig 50 a minimum ponthatár. Fontos változás viszont, hogy a Debreceni Egyetem egyik legnépszerűbb képzésének számító gyógypedagógiai alapképzési szak és az agrármérnöki osztatlan képzés is kikerült a magas ponthatáros szakok közül, a sport- és rekreációszervezés alapképzési szak pedig ketté vált, az új képzések rekreáció és életmód, valamint sportszervezés néven érhetők el.

Az oktatási igazgató közölte azt is, hogy a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsga kiváltja az emelt szintű érettségit és az alapján pontot is lehet számolni. Így olyanok is élhetnek a jelentkezés és a felvétel lehetőségével, akik korábban szereztek szakképesítést, emelt szintű érettségi vizsgára viszont nem akarnak jelentkezni. Újdonság az is, hogy a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél eredménye alapján is kérhetik a jelentkezők a felvételüket, ennek részleteit azonban csak a hivatalos felvételi tájékoztató január 31-éig megjelenő kiegészítése fogja tartalmazni.

Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke elmondta: az ország egyik legaktívabb és legpezsgőbb hallgatói közössége a Debreceni Egyetemen van.

- A szakkollégiumok, a tudományos diákkörök és az intézményi tehetséggondozó program egyaránt segíti a hallgatókat. Kiemelkedő az elméleti és a gyakorlati oktatás, de számos olyan szolgáltatást nyújt az egyetem, ami miatt érdemes az intézményt választani. Tizenöt modern kollégiumban több mint 5 ezer férőhely áll rendelkezésre, és a jelentkezők több mint 86 százalékát fel is tudjuk venni. Az egyetemi és nemzeti könyvtár kínálata is vonzó a hallgatók számára, de számos hazai és nemzetközi ösztöndíjlehetőség is a rendelkezésükre áll. Mentális felkészítés, karrier-és nyelvvizsgaközpont működik nálunk, egyedülálló, mintaszerű sportfejlesztési programot alakított ki a DE, emellett sportolói életutat is kínál. Egy járványtól mentes félévben bőséges rendezvénykínálat színesíti a hallgatói mindennapokat. Mi rendezzük meg az ország legnagyobb gólyatáborát, jelentősek a gólyabálok, valamint a kari rendezvények és persze itt van a yoUDay is. A tudomány, a kultúra és a sport jól kiegészítik egymást a Debreceni Egyetemen – sorolta.

Február 15-ig kell benyújtani a jelentkezéseket, amelyeket február 20-ig kell hitelesíteni. Ezt Ügyfélkapun keresztül, vagy postai úton is meg lehet tenni, de jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet a felsőoktatási képzésekre. A ponthatárok várhatóan július 22-én jelennek meg.

Sajtóiroda - BZ