A biztonságos ellátásért

A Debreceni Egyetem betegellátó intézményeiben a betegek és a dolgozók védelme, illetve az ellátás biztonsága miatt tartják fent a látogatási tilalmat. A döntés hátteréről a Klinikai Központ elnöke és a DE Járványügyi Munkacsoport vezetője szerdán tartott tájékoztatót.

A Debreceni Egyetem egészségügyi ellátó intézményeiben nem oldottuk fel a látogatási tilalmat. Végiggondoltuk, hol tart ma a járvány, illetve azokat a tapasztalatokat, amelyeket a bejövő betegek szűrése kapcsán naponta gyűjtünk. Ezek alapján teljesen egyértelmű, hogy nem lehet feloldani a tilalmat – jelentette ki a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

Berényi Ervin kiemelte: ha az egészségügyi dolgozók koronavírus-fertőzött, de tünetmentes látogatók miatt kiesnek a munkából, megfelelő humánerőforrás nélkül nem lehet újraindítani az egészségügyi ellátórendszert, most pedig ez a legfontosabb feladat. A tilalom fenntartását indokolja az is, hogy a környező országokban emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma. A határok megnyitásával pedig könnyebben bekerülhet a fertőzés az egészségügyi intézményekbe is.

- A biztonság természetesen nem csak az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók, hanem a betegek miatt is fontos. A Debreceni Egyetem mindent elkövet annak érdekében, hogy a lehető legkisebb kockázata legyen annak, hogy egy beteg megfertőződik egy egészségügyi intézményben – hangsúlyozta Berényi Ervin.

A látogatási tilalom alól vannak kivételek, amelyet törvény határoz meg. A súlyos állapotú betegek esetén az általuk megjelölt személy, a kiskorú beteg szülője, illetve törvényes képviselője, a vajúdás és a szülés alatt a szülő nő által megjelölt nagykorú személy, a beteg vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személy vagy vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagja látogathatják a beteget. Ezekben az esetekben is látogatni csak maszkban, szigorú szabályok betartásával, lázmérés és kikérdezés után lehet. Egy beteg egyszerre, egy időben csak egy látogatót fogadhat.

Az egészségügy újraindításával kapcsolatban a DE KK elnöke elmondta: az utóbbi napokban jelentősen nőtt a betegforgalom, a biztonságos ellátásban érdekében azonban a szakrendeléseken csak előszűrés, illetve előzetes bejelentkezés után fogadják a beteget, és figyelnek arra, hogy ne legyen tömeg a várókban. Úgy szervezik a betegek ellátását, hogy a lehető legkevesebb legyen a várakozási idő. Az elnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a koronavírus járvány következő hullámára is készül a Debreceni Egyetem.

- Az egyetem betegellátó intézményeiben sok beruházást, átalakítást végrehajtottunk, hogy akár százasával tudjunk úgy ellátni a betegeket, hogy oxigént tudunk nekik adni, hogy lélegeztetni tudjuk őket. Úgy gondolom, hogy fel vagyunk készülve arra, ha egy őszi második hullám itt megjelenik, akkor azt tudjuk kezelni – szögezte le Berényi Ervin.

A Debreceni Egyetem intézményeiben jelenleg nem ápolnak ismert koronavírus-fertőzött beteget, nincs SARS-CoV-2 pozitív eset. Ezen kívül egyik gyanús, megfigyelés vagy vizsgálat alatt álló beteg sem lett igazolt pozitív az elmúlt hetekben – tájékoztatott a DE Járványügyi Munkacsoport vezetője.

Várkonyi István kitért rá: a Debreceni Egyetemen bevezetett járványügyi felügyeleti rendszerrel, PCR-alapú szűrővizsgálattal folyamatosan ellenőrzik a vírus előfordulását, bizonyos kiválasztott betegcsoportokban és ellátóhelyeken.

- Így képesek vagyunk viszonylag hamar reagálni, és megakadályozni azt, hogy egy lokális járvány induljon el az egészségügyi intézményen belül. Legyengült, sok esetben idős betegek fekszenek nálunk, sok alapbetegséggel, el akarjuk azt kerülni, hogy a zárt közösségben a vírus terjedése, viszonylag hamar az egész intézményt érintse – fejtette ki az infektológus.

A Klinikai Központ egyébként továbbra is kijelölt intézmény a Covid-19 pozitív szülő nők, újszülöttek és gyermekek kezelésére., a felnőtteknél pedig a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház végzi ezt a feladatot.

Sajtóiroda - CzA