Elindult az országos koronaszűrés a DE-n

A Debreceni Egyetem május elsején elkezdte a vizsgálatokat az országos szűrőprogramban. Az intézmény szakemberei négy megyében mintegy 4000 embert vizsgálnak meg két hét alatt. Elsőként a debrecenieket hívták be a vizsgálatra.

A pénteken kezdődött országos, reprezentatív szűrőprogram keretében 355 debreceni kapott meghívást a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába. Az önkéntes és ingyenes szűrést azoknál végzik el, akik erről előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak a Központi Statisztikai Hivataltól.

- A reprezentatív vizsgálatban egy behívott ötszáz-ezer embert képvisel, ezért nagyon fontos a részvétel. A KSH által kiválasztott személyeknél PCR-tesztet végeznek, torok- és orrváladékból, amiből kimutatható, ha valaki vírushordozó. A szűrés során vért is vesznek, így azt tudják meghatározni, ha a vizsgált személy már átesett a fertőzésen. Emellett alapvető belgyógyászati betegségeket is ki fognak szűrni, például pajzsmirigy- vagy cukorbetegséget - mondta el Berényi Ervin, a DE Klinikai Központ elnöke.

A Debreceni Egyetem szakemberei 4 megye összesen mintegy 4000 lakosát szűrik a következő napokban.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Hajdú-Biharban 1000-1000, Borsod-Abaúj-Zemplénben 1300-1400, Heves megyében pedig 600-700 személyt választott ki a KSH.  A Debreceni Egyetem szakembereiből, fül-orr- gégész szakorvosokból, asszisztensekből, adminisztrátorokból álló team a helyszínen végzi el a szűrést – tette hozzá Berényi Ervin.

A szűrőmikrobuszok előre egyeztetett helyekre, előre egyeztetett időpontokra érkeznek a négy megye 110 településére. A vizsgálatokat a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársai koordinálják. A szűréseket 8 és 19 óra között végzik, településenként létszám szerinti időbeosztással. A vizsgálat 10-15 percet vesz igénybe.

A tesztelt páciensek az eredményeket 24 órán belül meg tudják nézni az ügyfélkapun keresztül, vagy megkérdezhetik háziorvosuktól. A szűrést 2 héten belül megismétlik.
A Debreceni Egyetem szakemberei hangsúlyozzák: nagyon fontos, hogy a kiválasztottak megjelenjenek a szűrésen. Az adatok elemzése után ugyanis klinikai epidemiológiai tanulmány készül, amelyből meghatározható, hogy Magyarországon mekkora a vírusfertőzöttek valós száma, hányan estek már át a betegségen, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

Országosan mintegy 18 ezer ember kap meghívást a szűrővizsgálatra, amelyben az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző felsőoktatási intézmény (Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) vesz részt.

Sajtóiroda - CzA