Új mentálhigiénés szolgáltatások

A járvány idején kialakult szokatlan helyzetben új szolgáltatásokat kínál a hallgatóknak és dolgozóknak a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja (DEMEK).

Mivel a személyes alkalmak, találkozások nem megoldhatók, a DEMEK is online formában nyújt segítséget. Lehetőséget biztosítanak egyéni mentálhigiénés konzultációra, erre emailben lehet bejelentkezni, egyeztetni a kapcsolattartás formáját, amely lehet skype, messenger, vagy online levelezés egyaránt. Virtuálisan folytatja működését a Mentál Café nevű klub is, amelynek alkalmain egy-egy adott témát beszélhetnek meg – ugyancsak online – a klubtagok.

- Újdonság a most induló négy hetes programunk, amelynek lényege, hogy online tartunk beszélgetéseket, email-es formában adunk feladatokat a hallgatók számára, illetve Kortárs segítők vezetésével csoportos beszélgetésre, majd egyéni konzultációra is lehetőséget biztosítunk. Az EGO MEETING System lényege, hogy mindenki ismerje meg saját magát – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Berényi András klinikai szakpszichológus. A DEMEK központvezetője kiemelte: újabb klubokat is szeretnének indítani, illetve a Facebook-profilukon és a DEMEK honlapján a járvánnyal kapcsolatos pszichés hatásokra is felhívják a figyelmet.

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelki elsősegélyvonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat.

- A mostani munkánkat nehéz lenne összehasonlítani az eddig végzett tevékenységünkkel, mivel ilyen helyzetben még nem voltunk. Ezért inkább úgy fogalmaznék, hogy a probléma jellege változott – hangsúlyozta Berényi András. A központvezető kiemelte, hogy szinte valamennyi mostani beszélgetésnél a karantén, a járvány, az összezártság problémája jelentkezik, illetve felerősödtek azok a már meglévő szorongások, feszültségek, konfliktusok, amelyek eddig is megvoltak, csak mindezek a mostani rendkívüli helyzetben speciálisan, nagyobb intenzitással jelentkeznek.

- A karantén, a bezártság tipikus problémája elsősorban az, hogy a most kialakult helyzetből adódóan nem tudjuk az eddigi életfeladatokat a megszokott módon ellátni. A gondok másik forrása pedig a bizonytalanság, ami mindenkire hatással van, hiszen nem lehet tudni, hogy meddig kell ezzel a helyzettel együtt élni. Szakemberként azt mondom, igazából a járvány mellett a bizonytalanság elviselése okozza a legnehezebb feladatot – sorolta a szakember.

– Egzisztenciálisan is sokan vannak, akik veszélyeztetve érzik magukat munkájukkal, vagy éppen tanulmányaikkal kapcsolatban: hogyan készül el a szakdolgozat, hogyan lesz a védés, hogy tudnak majd elhelyezkedni?  A félelem is jellemző azzal kapcsolatban, hogy kit érint(het) a hozzátartozók, barátok, ismerősök köréből a betegség – ismertette Berényi András.

A szakemberek számára is új kihívást jelent ez a helyzet, amelyekhez a DEMEK munkatársainak is alkalmazkodniuk kell, de feladatunk nem változott: támaszt és segítséget nyújtunk a hozzánk fordulóknak.

Újdonság, hogy a héten sikerült a  Debreceni Egyetemen tanuló külföldi egyetemi hallgatók mentálhigiénés szolgáltatását újra megszervezni A Kancelláriával, a Nemzetközi Oktatási Központtal és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Felnőtt Pszichiátriai Osztályával együttműködve. A központ a következő hetekben a szolgáltatásról részletes és széleskörű tájékoztatást nyújt majd a többi programhoz, elérhetőséghez hasonlóan a DEMEK honlapján, a http://www.lelkiero.unideb.hu/ oldalon.

Sajtóiroda - BZs