A Debreceni Egyetem oktatási kínálatáról, az idei újdonságokról, az egyre népszerűbb műszaki szakokról, az általános felvételi eljárás kiegészítéséről és a leendő hallgatóknak fontos határidőkről tartott tájékoztatót az intézmény vezetése.
Február 15-ig adhatják be jelentkezéseiket a felvételizők az idei általános felvételi eljárásban. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a csütörtöki tájékoztatón hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem széleskörű képzési palettája és a tudományos háttér miatt vonzó az intézmény.

- A Debreceni Egyetem oktatási portfóliója szinte a teljes magyarországi képzési kínálatot lefedi, piacképes diplomát kínál, hiszen az intézményben végzett hallgatók több mint 90 százaléka a saját szakterületén, érdeklődési körén belül fél év alatt el tud helyezkedni. Ez is bizonyítja, hogy minőségi képzés folyik az egyetemen, és szoros kapcsolat alakult ki a városba települt multinacionális cégekkel, helyi vállalkozásokkal. Az együttműködések révén felmérjük a munkaerő-piaci igényeket, amiket a Debreceni Egyetem kielégít. A duális képzések, a cégeknél kihelyezett tanszékek is ebben segítenek – sorolta az oktatási rektorhelyettes.
 
Bartha Elek kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem a tudományos pályára is felkészít: a hallgatók bekapcsolódhatnak a kutatásokba, tudományos karrierlehetőség áll előttük.

- A jelentkezők számára az is vonzó, hogy a képzésekben és a kutatásokban a sport is megjelenik – tette hozzá a rektorhelyettes.
 
Az utóbbi időszakban az egyetem fókuszterületévé vált a műszaki oktatás, melyben széles kínálatot tud felmutatni az intézmény. A képzés újdonságairól Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese azt mondta, átalakulóban van a munkaerőpiac, emiatt egyre több mérnökre van szükség.
- Fontos, hogy milyen szakembereket keresnek a vállalatok, ezekhez az elvárásokhoz kell alakítani a képzési portfóliót. A megújuló követelményekhez új képzések indítása is a terveink között szerepel. Az idei felvételi eljárás kapcsán újdonság a járműmérnöki alapszak elindítása, mely során többek között a járműgyártás alapismereteit is elsajátíthatják a hallgatók. A képzés illeszkedik az átalakuló közlekedéshez, legyen szó elektromos hajtású, hibrid vagy önvezető járművekről. A végzettség stabil, kiszámítható karriert, biztos jövedelmet ígér – jelentette ki a rektorhelyettes.

Ailer Piroska kifejtette, hogy a decemberben megjelent debreceni oktatásfejlesztési kormányhatározat nyomán hamarosan új laborokkal, korszerű gépekkel, tesztpadokkal gazdagodhat a Műszaki Kar, így a hallgatók működés közben ismerkedhetnek meg a legmodernebb eszközökkel.  Megjegyezte azt is, hogy a kar hallgatói rendkívül sikeresek a különféle műszaki, járműépítési versenyeken, jelenleg egy elektromos Formula Student versenyautó tervezésén dolgoznak.

A felvételi tájékoztató decemberi megjelenéséhez képest több változás történt, a hivatalos kiegészítésekre Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetemi oktatási igazgatója hívta fel a figyelmet.
 
- Az egyik változás a járműmérnöki alapszak indítása, valamint az is újdonság, hogy Nyírbátorban vidékfejlesztési agrármérnök alapképzés indul levelező tagozaton, a szociális munka alapszakon pedig harmincról száz főre emeljük a felvehető hallgatói létszámot – tájékoztatott az oktatási igazgató.

Azt is kiemelte, hogy a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával kiválthatják az emelt szintű érettségi vizsgát azok, akik külföldön szereztek bizonyítványt, illetve, akik 2006 előtt, azaz még a kétszintű érettségi bevezetését megelőzően végeztek középiskolában.
 
A Debreceni Egyetem képzéseiről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

Sajtóiroda - BZ