Emlékezés Görömbei Andrásra

Munkatársai, barátai, tisztelői, egykori tanítványai idézték fel az irodalomtudós emlékét pénteken, a Debreceni Egyetem Főépületében rendezett megemlékezésen. Az eseményen mutatták be Papp Endre: Görömbei András című monográfia kötetét.

Az irodalomtörténészre, az egyetem oktatójára elsőként – mint egykori tanítvány - Fazakas Gergely emlékezett, aki ma már a Bölcsészettudományi Kar, Magyar Irodalom-és Kultúratudományi Intézet igazgatójaként idézte fel 3. éves hallgatóként történt első találkozásukat.


- Már akkor magával ragadott, amikor óráját tartva megemlékezett mesteréről, barátjáról, Czine Mihályról. Ma már őrá emlékezünk, karakteres személyiségére, munkásságára, és talán halála óta eltelt már annyi idő, hogy nem csupán megrendülten tehetjük mindezt – fogalmazott Fazakas Gergely.


A rendezvényen Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora is az első találkozást idézte fel, amikor a Balaton partján, édesapja társaságában ismerhette meg Görömbei Andrást.


– Egyénisége, műveltsége annyira meghatározó volt számomra, hogy a gimnázium elvégzése után még azon is elgondolkodtam, hogy a klasszika filológiát válasszam az orvostudomány helyett – emlékezett a rektor. Szilvássy Zoltán hangsúlyozta: Görömbei András munkásságának hatása ma is jelen van, szinte érezhető abban a teremben, ahol egykor olyan sok órát tartott a hallgatóknak.


Papp Endre kötetét az ugyancsak egykori tanítvány, Baranyai Norbert, a BTK Magyar Irodalom-és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa ismertette.


– Ez a kötet objektív megközelítéssel íródott tudományos számvetés, amely az életmű felidézése mellett személyes emlékek, gazdag fotódokumentáció segítségével mutatja be Görömbei András sokoldalú munkásságát, amelyet így személyes jelenlét híján azok is megismerhetik, tanulmányozhatják, akiknek nem volt szerencséje annak idején a személyes találkozáshoz – mondta Baranyai Norbert.


A program kötetlen baráti beszélgetéssel, emlékek felidézésével zárult a Főépületben.


Görömbei András (Polgár, 1945. február 5. – Budapest, 2013. június 30.) Kossuth-díjas magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A népi írók és a népi irodalom, valamint az összehasonlító irodalomtudomány neves tudósa. 1993 és 1995 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem (Debreceni Egyetem) oktatási rektorhelyettese, 1995 és 2003 között az egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézetének igazgatója volt.


Sajtóiroda - BZs